Nagyvilág

Muzulmán szekta robbantott a nigériai ENSZ-képviseleten

A merénylő robbanószerrel megrakott gépkocsival hajtott végre támadást a nigériai ENSZ-hivatal ellen.

Legalább 18 halottat követelő erős robbanás volt pénteken a nigériai fővárosban az ENSZ képviseletének épületében. A merényletet egy radikális muzulmán szekta vállalta magára.

A merénylő robbanószerrel megrakott gépkocsijával két kapun áthajtva jutott az épület közvetlen közelébe, ahol a jármű felrobbant, hatalmas lyukat ütve a falba. Az Abuja diplomáciai negyedében lévő képviseleten mintegy négyszázan dolgoznak.

A merénylet elkövetését egy Boko Haram nevű helyi muzulmán szekta vállalta magára. Szóvivője ezt a BBC-n közölte késő délután. A Boko Haram jelentése egyébként: a nyugati oktatás szentségtörés.

Az abujai merényletet elítélte és barbár cselekedetnek nevezte Goodluck Jonathan nigériai államfő, egyúttal elrendelve a főváros területén érvényes biztonsági előírások szigorítását.

“Visszataszító tettnek” minősítette a robbantást Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke. Brüsszelben kiadott közleményében az EP-elnök leszögezte: aki az ENSZ ellen támad, az az egész nemzetközi közösség ellen intéz támadást. Elítélte az akciót Herman Van Rompuy, az Európai Unió elnöke is, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár pedig úgy fogalmazott: ez támadás volt mindazok ellen, akik életüket mások szolgálatának szentelték.

A nigériai fővárosban lévő ENSZ-épületben a világszervezet 26 különböző humanitárius és fejlesztési ügynökségének volt képviselete.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik