Nagyvilág

A német külügyminiszter fegyelmet akar Európában

Európának stabilitásra és fegyelemre van szüksége, hogy sikeresen megbirkózzon az euróövezet pénzügyi problémáival.

Ezt Guido Westerwelle német külügyminiszter jelentette ki Pozsonyban, azt követően, hogy vendéglátójával, Mikulás Dzurinda szlovák külügyminiszterrel tárgyalt. “Szükségünk van a kemény valutára, de a kemény valutát csak azzal tudjuk elérni, hogy versenyképesek és fegyelmezettek leszünk” – mondta Westerwelle.

Kérdésre válaszolva kifejtette: az a tény, hogy néhány ország az alkotmányába kívánja bevenni az ország eladósodásának maximális mértékét, azt mutatja, hogy “a probléma gyökerét azonosítani lehet”.

“Nem Európának van problémája, az euró sem probléma, a problémát az euróövezet egyes tagállamainak fegyelmezetlensége okozza. Ennek meg kell változnia, s ez kemény munka lesz” – vélekedett a német külügyminiszter.

“Azoknak az országoknak, amelyek másoktól szolidaritást kérnek, először a saját házi feladatukat kell elvégezniük. A szolidaritás nem lehet biankó csekk” – húzta alá Westerwelle.

A német politikus nem lát problémát abban, hogy a szlovák parlament utolsóként kíván dönteni az eurós mentőcsomaghoz való csatlakozásról.

“Teljesen megbízom Szlovákia Európa-irányú politikájában. Bízom abban: a kormányon kívül a parlament is tudja, hogy közös gazdasági jövőnk nagymértékben az eurótól is függ” – fejtette ki Westerwelle.

Mikulás Dzurinda megjegyezte: Szlovákia nem szeretné blokkolni a segélyezési mechanizmust, de a koalíción belül még tisztázni kell néhány dolgot, s ezért jobb megoldást nem lát, mint azt, hogy utolsóként kell szavazni.

“Elkerülhetetlen, hogy a válságra való reagálás keretében a politikai unió hiánya is napirendre kerüljön. Meggyőződésem, hogy Európa jövője a mai globalizált világban a sorsközösség” – szögezte le a német külügyminiszter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik