Gazdaság

Az IMF rontott Amerika és az euróövezet növekedési kilátásán

A szervezet felszólította a Fedet és az EKB-t, hogy álljanak készen a monetáris politika lazítására.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) rontotta az Egyesült Államok, valamint az euróövezet idei és jövő évi gazdaságnövekedésével kapcsolatos várakozását, egyben felszólította a Fedet és az EKB-t, hogy álljanak készen a monetáris politika lazítására.

Az olasz ANSA hírügynökség által megszerzett IMF-dokumentum szerint a washingtoni székhelyű szervezet az idei évre 1,6 százalékos amerikai gazdaságnövekedéssel számol, miután két hónapja még 2,5 százalékosat valószínűsített. A jövőre várt növekedési ütemet 2,7 százalékról 2,0 százalékra fogta vissza.

Az idei euróövezeti gazdaságnövekedés az IMF legújabb becslése szerint 1,9 százalék lesz az eddig becsült 2,0 százalék helyett, a jövő évi növekedési adatot 1,7 százalékról 1,4 százalékra változtatta a Valutaalap.

Az olasz hírügynökség szerint az új előrejelzések az IMF szeptemberben ismertetésre kerülő féléves Világgazdasági Kilátások (World Economic Outlook) címet viselő dokumentumában szerepelnek majd.

Folytatódik a növekedés az euróövezetben, de üteme mérsékelt lesz – fejtette ki hétfőn az Európai Központi Bank (EKB) elnöke az Európai Parlament gazdasági és pénzügyi bizottságának rendkívüli ülésén, amit az euróövezet helyzetéről tartanak. Jean Claude Trichet sürgette az euróövezet kormányait, minél előbb valósítsák meg azt a mentőcsomagot, amelyről a júliusi 21-i csúcstalálkozón döntöttek az európai adósságválság rendezése érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik