Gazdaság

Inflációval lehetne csökkenteni az adósságot

Az IMF volt vezető közgazdásza szerint a pénzromlás ütemének növekedése megkönnyítheti a kilábalást a válsághelyzetből.

Az államadósság-válság miatt fel kell adni a szigorú inflációs célokat Európában és az Egyesült Államokban – véli Kenneth Rogoff, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezető közgazdásza.

A Libération című francia lapnak Rogoff elmondta, hogy az adósságcsökkentéshez évekig 4 vagy 6 százalékos inflációra volna szükség. “Lassan elérkezünk ahhoz a ponthoz, amikor a politikai döntéshozók már csak a mérgek közül választhatnak orvosságot a betegség kezelésére” – indokolta javaslatát a szakember, aki jelenleg közgazdaságtan professzor a Harvard Egyetemen.

Az infláció az adósnak segít, hiszen adóssága számszerűen ugyan nem változik, mégis kevesebbet ér a pénz, amivel tartozik. Az infláció ráadásul az emelkedő árak következtében nagyobb bevételhez segíti az államot, például az általános forgalmi adó (áfa) révén. Ugyanakkor a túlzottan magas infláció veszélyezteti a gazdasági kibontakozást, hiszen drágítja a lakossági és vállalati hiteleket, ezért aztán csökkenhet a fogyasztás és visszaeshetnek a beruházások.

Rogoff szerint a jelenlegi válság kivételes jelenség, 75 évente előforduló “nagy összeomlás”, amit sokan nem ismertek fel. Az európai állam- és kormányfők, valamint a Wall Street-i elemzők többsége arra számított, hogy a recessziót egyszerűen “ki lehet bekkelni”. Ez nagy hiba volt – mondta Kenneth Rogoff, aki 2001-től 2003-ig volt az IMF vezető közgazdásza és kutatási igazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik