Külföld

Verespatak miatt mondott le

admin
admin

2011. 09. 01. 11:52

A verespataki aranybánya-beruházás miatt lemondott posztjáról Eckstein-Kovács Péter, Traian Basescu román államfõ kisebbségi tanácsadója.

A politikus, aki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tagja, elmondta: lépésének oka, hogy a román államfõ támogatja a bányaberuházást, õ maga viszont ellenzi, egy tanácsadónak pedig támogatnia kell az államfõ kezdeményezéseit.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a lapnak nem kívánta kommentálni a lemondást, mivel – mint mondta – olyan kérdésrõl van szó, amely az államfõre és tanácsadójára tartozik.

Eckstein-Kovács elmondta: Basescu elfogadta egyelõre szóban közölt lemondását, amit hétfõn írásban is benyújt.

Eckstein-Kovács Péter 2009-tõl töltötte be a tanácsadói tisztséget, amelyet Basescu azt követõen ajánlott fel neki, hogy az RMDSZ-es politikus 2008-ban nem jutott be szenátorként a román parlamentbe. A romániai magyar tisztségviselõ évek óta küzd a bányászati ciántechnológiák betiltásáért, korábban társkezdeményezõje volt egy olyan törvénytervezetnek, amely a betiltást írta elõ, de nem sikerült elfogadtatni a román parlamentben ezt a jogszabálytervezetet.

A múlt héten vita tört ki Eckstein-Kovács Péter és Kelemen Hunor között, miután Eckstein-Kovács aláírta a verespataki bánya megnyitását ellenzõ 77 romániai magyar civil szervezet állásfoglalását. Ebben a dokumentumban a civilek amiatt tiltakoztak, hogy a Kelemen Hunor vezette román kulturális minisztérium lehetõvé tette a Kirnyik-hegységre vonatkozó régészeti mentesítési bizonylat kibocsátását. Az aláírók azt kérték Kelementõl, vonja vissza a bizonylatot, vagy – ha ezt nem teheti meg – mondjon le miniszteri posztjáról. Kelemen szerint azonban nem a minisztérium bocsátotta ki a bizonylatot, így azt nem lehet visszavonni, és élesen bírálta Eckstein-Kovácsot, hogy õ is csatlakozott az állásfoglaláshoz.

A román média szerint Traian Basescu néhány nap óta nyílt népszerûsítõ kampányt folytat a verespataki aranybánya megnyitása mellett. Nyilatkozataiban a “gyáva román politikusokat” tette felelõssé azért, hogy a beruházás 1997 óta “el van ásva”. Szerinte azért kell megnyitni a bányát, mert a valuták egyre bizonytalanabbak, és ebben az idõszakban Romániának növelnie kell aranytartalékát.

Basescu a hét elején ellátogatott Verespatakra, ahol találkozott a tervezett bánya támogatóival és ellenzõivel is. A bánya ellenzõi azon a napon az elnöki hivatal elõtt tiltakoztak amiatt, hogy Basescu – mint mondták – nyíltan népszerûsíti a beruházást.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.