Tudomány

Ez a madár túlélte az Irén hurrikánt

Egy kis póling Kanadából indult útnak és a Bahamákon kötött ki.

A kis pólingok Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában költenek, ősszel azonban délre vándorolnak Afrikába, Dél-Amerikába és Ausztrália felé.

Az amerikai Irén hurrikán a madarak vonulását is megzavarta, így eshetett, hogy északról elinduló kis póling – Chinquapin – az Irén legveszélyesebb szakaszát és magvát is átrepülte, végül pedig sikeresen a bahamai Eleuthera szigetére jutott, ahol biztonságban és egészségben szállt le.

A három éves madárka útját – ami a mellékelt ábrán is látható – egy nyomkövető program segítségével tudták rekonstruálni. A pólingra még korábban rádió-adóvevőt szereltek fel.

A pólingok akár 4800 km-t is képesek megtenni pihenés nélkül, állítja Bryan Wats a College of William & Mary Biológiai Központ kutatója. A túlélő madár négy napot szállhatott megállás nélkül, amikor “belerohant” a hurrikánba az Egyesült Államok keleti partvidékénél.

Hogy azért érzékeljük Chinquapin teljesítményét tudnunk kell, hogy az Irén viharjaiban a szélsebesség, akár a 350 km/órát is elérhette. A nyugodtabb periódusokban a szél 100 km/órával fújt.

A madarak hihetetlen tájékozódási képességének köszönhetően, akár a 2500 km-re jutva a parttól is vissza tudják magukat navigálni eredeti céljuk felé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik