Nagyvilág

Öngyilkos merénylők támadtak Csecsenföldön

9-en meghalt és 22-en megsebesültek, amikor öngyilkos merénylők robbantották fel magukat Groznijban.

Legalább kilenc ember vesztette életét kedd este az Oroszországhoz tartozó Csecsenföld fővárosában, Groznijban, három öngyilkos merényletben – közölte egy rendőrtiszt.

A merényletek, amelyeket a két csecsenföldi háború után újjáépített grozniji parlament közelében követtek el, az elmúlt évek legsúlyosabb támadásai közé tartoznak a csecsen fővárosban. A történtek aláássák a Kreml által támogatott Ramzan Kadirov csecsen elnök azon törekvését, hogy a “biztonság szigeteként” tüntesse fel Csecsenföldet az iszlamista lázadás sújtotta Észak-Kaukázusban.

Egy neve elhallgatását kérő belügyminisztériumi tisztségviselő elmondta: az első merénylő a parlament épületétől mintegy 150 méterre, egy rendőri ellenőrző posztnál robbantotta fel magát. A másik két merénylő húsz perccel később ugyanott ölte meg magát és másokat, amikor rendőrök és mentőalakulatok elözönlötték a helyszínt. Az észak-kaukázusi lázadók gyakran alkalmazzák e taktikát.

A merényletekben összesen hét rendőr, egy mentős és egy civil vesztette életét – közölte Rasid Nurgalijev orosz belügyminiszter, hozzátette: 22 sebesültet szállítottak kórházba, közülük hatot súlyos állapotban.

Kadirov a merényleteket követően összehívott kedd esti válságtanácskozáson élesen elítélte a támadásokat, különös tekintettel arra, hogy a terroristák a ramadán muzulmán böjti hónapot lezáró ünnep, az íd al-fitr idején követték el tettüket. Kadirov szerint ezzel bemocskolták az ünnepet, ami alátámasztja, hogy folytatni kell a könyörtelen harcot az ilyenfajta bűnözők ellen.

Alekszej Malasenko, a moszkvai Carnegie-központ Kaukázus-szakértője a történteket Kadirov arculcsapásaként értékelte, kiemelve, hogy Csecsenföldön nem sikerült megszilárdítani a helyzetet, jóllehet Moszkva ezt követeli Groznijtól. Malasenko szerint gondos előkészületekre vall, hogy három öngyilkos merénylő lépett akcióba, amit komolyan kell venni. A szakértő további hasonló merényletekre számít Csecsenföldön.

Ruszlan Alhanov csecsen belügyminiszter szerdán közölte, hogy Csecsenföldön a polgárok éberségének köszönhetően megakadályoztak egy szeptember 1-jére tervezett merényletet. A rendfenntartók által bekerített merénylőjelöltek felrobbantották magukat – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik