Nagyvilág

Terroristaellenes egyiptomi katonai akciók a Sínai-félszigeten

Az egyiptomi hadsereg a Sínai-félsziget északi részén hajtott végre több terroristaellenes rajtaütést.

A hadsereg négy rajtaütést hajtott végre hétfőn az észak-sínai tartomány székhelyén, el-Arísban. Az egyik akcióban a katonák tűzharcba keveredtek a fegyveresekkel, és egyet megöltek közülük, négyet pedig őrizetbe vettek. Az öt közül négy egyiptomi, az ötödik pedig egy Gázai övezeti palesztin, aki az Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezethez tartozik. Mind az öten valamelyik egyiptomi börtönből szöktek meg a belpolitikai káosz alatt – közölte egy neve elhallgatását kérő biztonsági forrás.

A hadsereg nem sokkal korábban vezényelt egy egész hadseregcsoportot a félszigetre, hogy rendet teremtsen a térségben, amely az egyiptomi forradalom előidézte hatalmi vákuum miatt az utóbbi hónapokban beduin törzsek ellenőrzése alá került. . Az izraeli közrádió hétfői híradása szerint a lépést Kairó egyeztette az izraeli kormánnyal, tekintettel arra, hogy a Camp David-i békeszerződésben a felek demilitarizált övezetté nyilvánították a Sínai-félszigetet.

A belpolitikai helyzetet kihasználva állítólag több olyan szélsőséges jelent meg a félszigeten, aki kapcsolatban áll az al-Kaidával. A szélsőségesek megjelenésére utaltak azok a támadások, amelyeket rendőri egységek ellen, illetve egy gázvezeték tönkretételére hajtottak végre. A vezetéken Izraelnek és Jordániának szállít gázt Egyiptom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik