Nagyvilág

Irén már Kanadánál jár

Heves viharokkal, özönvízszerû esõzéssel kísérve csapott le Kanada atlanti-óceáni partvidékére és Québec tartomány délkeleti részére a gyengülõfélben lévõ trópusi vihar.

Az Irén útjába kerülõ övezetben máris csaknem 200 ezer kanadai háztartás maradt áram nélkül. Óránként 10-15 milliméteres csapadék ömlik, a széllökésesek ereje eléri a 120-130 kilométer/órát.

Robert Dutil, Québec tartomány belbiztonsági minisztere figyelmeztette a lakosságot, hogy nem holmi kis vihar érte el a térséget, hanem hatalmas szélviharral kell számolni. Ezért az emberek jobban teszik, ha az elkövetkezõ 24, 48 vagy akár 72 órában nem teszik lábukat az otthonukból – mondta a miniszter.

A helyi meteorológiai szolgálat elõrejelzése szerint a helyzet várhatóan hétfõn lesz a legveszélyesebb. Ekkor Montrealtól a keleti partvidékig és a Szent Lõrinc folyóig egy “folyóson” fog végigsüvíteni a szélvihar.

A vihar elõzõleg átmeneti áradást okozott New Yorkban, Új-Anglia államaiban fákat döntött és épületeket rongált meg. A folyók több helyen kiléptek medrükbõl. Volt, ahol a tûzoltóknak az embereket otthonaikból kellett kimenekíteni, mert már nyakig ért a víz. New Jerseyben, ahol a víz szintjének emelkedése helyenként a 3,5 métert is meghaladta, nagyobb károk keletkeztek, mint New Yorkban. Philadelphia elõvárosaiban a víz néhol elérte az utcatáblákat, a nagyvárosban két épület összeomlott. Egy vasárnap született, Philadelphia környéki kisfiúnak a szülei a vihar után adtak második keresztnevet, akit így Manuel Hurricane Cooper néven anyakönyveztek.

Obama: még nincs vége

Azt akarom, hogy az emberek megértsék: még nincs vége – jelentette ki az amerikai elnök, miközben az Egyesült Államok keleti partvidékén még mindig milliók küszködtek a trópusi viharrá szelídült Irén hurrikán következményeivel. Hat állam területén összesen 15 ember halt meg és 4 millióan maradtak áramellátás nélkül az Egyesült Államokban. “A vihar következményeit még sokáig meg fogjuk érezni és a talpra állás hetekig, vagy még annál is hosszabb ideig el fog tartani” – mondta Barack Obama. New York polgármestere, Michael Bloomberg vasárnap délután 3-kor engedélyezte, hogy a város alacsony területeirõl kiköltöztetett New York-iak visszatérhessenek lakóhelyükre. Fél ötkor részlegesen helyreállt a buszközlekedés, de a metróval kapcsolatban egyelõre nem hangzott el hivatalos bejelentés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik