Nagyvilág

Hercegséggé akar válni egy olasz kisváros

A Filettino nevű település így kerülné el, hogy a sokat vitatott önkormányzati törvény hatálya alá kerüljön.

Független hercegséggé lépne elő egy mindössze 598 lakosú olasz városka, hogy elkerülje a kormány által költségcsökkentés céljából tervbe vett önkormányzat-összevonásokat, amelyek az 1000-nél kisebb lélekszámú településeket érintenék – írta a The New York Times hétfőn.

A törvénytervezet, amelyről a hét elején szavaz majd a szenátus, nagy ellenállást váltott ki a szóban forgó 1963 kisváros polgármestereiből, akik pénteken tüntetést is tartottak a felsőház épülete előtt. Van olyan polgármester, aki líbiai menekülteket bátorított arra, telepedjenek le a városában, hogy a lakosok száma 1000 fő fölé emelkedjen. A Rómától mintegy 100 kilométerre keletre fekvő hegyi kisváros, Filettino polgármesterének azonban ennél nagyratörőbb tervei vannak: szeretné, ha a város – San Marino mintájára – önálló hercegséggé válna, s így nem kellene összeolvadnia a szomszédos Trevivel.

“Ha ezen múlik, hogy a város megőrizze az autonómiáját és a természeti erőforrásait”, akkor hercegséggé válunk – mondta Luca Sellari, Filettino májusban megválasztott polgármestere, és hozzátette, “mindenkinek az az álma, hogy herceg lehessen”.

Egy leendő uralkodóhoz méltóan Sellari nem vesztegeti az idejét, és mindent megtesz, hogy valóra váltsa álmát. A kisváros például már saját, “fioritó”-nak nevezett valutával is rendelkezik, amelynek hátoldalán a polgármester portréja látható. Bár a pénzt még csak néhány helyi használja, az önkormányzat már kikalkulálta, hogy egy “fiorito” 72 eurócentet érne, ha elismernék mint valutát. A “fiorito” szó egyébként olaszul annyit tesz, “virágos”, amivel azt jelképezték megálmodói, hogy a városka virágozni fog új szerepében.

A leendő hercegségnek van már címere is, amelyet pólókra, sőt egy helyi “fejlesztésű” likőr üvegére is rányomtattak. A polgármester szerint a címeres termékeket “viszik, mint a cukrot”. Az önkormányzat kulturális ügyekért felelős tanácsadója pedig, aki egyébként főállású oboás, már dolgozik a hercegség himnuszán.

Bár a szenátus várhatóan lényeges változtatásokat eszközöl majd a vitatott törvénytervezeten, Sellari kijelentette, Filettino akkor is végigjárja a hercegséggé váláshoz vezető utat, ha már nem fenyeget az önkormányzat-összevonás veszélye. A polgármester hétfőn találkozik az egyik legnevesebb olasz jogásszal, akivel a “birodalmi” tervek előtt álló alkotmányos és törvényi akadályokat fogják átfésülni. S ahogy a hercegség mottója – “Nec flector, nec frangor” – is mondja, a városka nem fog megtörni vagy fejet hajtani, ha tervei megvalósítása a tét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik