Nagyvilág

Az Irén lecsapott Kanadára

Heves viharokkal és özönvízszerű esőzéssel érte el Kanada keleti partvidékét a trópusi viharrá gyengült Irén hurrikán.

A még mindig erőtől duzzadó Irén helyi idő szerint vasárnap délután érte el Kanada atlanti-óceáni partvidékét és Québec tartomány délkeleti részét, ahol majdnem 200 ezer háztartás maradt áram nélkül. Québec tartomány belbiztonsági minisztere figyelmeztette a lakosságot, hogy az elkövetkező napokban ne hagyják el otthonaikat az Irénnel érkező erős szélvihar miatt.

A helyi meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a helyzet várhatóan hétfőn lesz a legveszélyesebb. Ekkor Montrealtól a keleti partvidékig és a Szent Lőrinc folyóig egy “folyóson” fog végigsüvíteni a szélvihar.

Közben az Egyesült Államok keleti partvidékén még mindig milliók küszködtek a trópusi viharrá szelídült Irén hurrikán következményeivel. “A vihar következményeit még sokáig meg fogjuk érezni és a talpra állás hetekig, vagy még annál is hosszabb ideig el fog tartani” – közölte Barack Obama amerikai elnök.

Az Irén következtében hat amerikai állam területén összesen 15 ember vesztette életét és 4 millióan maradtak áramellátás nélkül.

A vihar, amely vasárnap kisebb, átmeneti áradást okozott New Yorkban, elérte Új-Anglia államait, ahol az erős szél fákat döntött ki és épületeket rongált meg és a folyók több helyen kiléptek medrükből. New Jerseyben, ahol a víz szintjének emelkedése helyenként a 3,5 métert is meghaladta, nagyobb károk keletkeztek, mint New Yorkban.

New York polgármestere, Michael Bloomberg vasárnap délután 3-kor engedélyezte, hogy a város alacsony területeiről kiköltöztetett New York-iak visszatérhessenek lakóhelyükre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik