Nagyvilág

Irén már New Yorkban tombol

A hurrikán okozta hatalmas esőzések miatt kiléptek medrükből a folyók.

A hurrikán következtében 3 millióan maradtak áram nélkül az Egyesült Államok keleti partvidékén, és eddig legkevesebb 10 ember vesztette életét.

Az Irén, amelynek intenzitása a Karib-tenger térségében még hármas fokozatú volt, vasárnapra a Nemzeti Hurrikán Központ szerint trópusi viharrá “szelídült”, de a széllökések sebessége helyenként így is eléri az óránkénti 104 kilométeres sebességet. A hatóságok ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy a vihar következményei továbbra is végzetesek lehetnek.

A legnagyobb veszélyt az áradás jelenti – mondta a szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökség vezetője. Craig szerint a legtanácsosabb továbbra is otthon maradni. A parti őrség ugyanakkor vasárnap bejelentette, hogy még vasárnap helyreállhat a New York-i kikötő forgalma. Erősebb széllökéseket vasárnap inkább a New Yorkkal határos New Jersey államban tapasztaltak.

Alsó-Manhattanben mind a Hudson, mind az East River kiöntött. New York és New Jersey Kikötői Hatósága az áradás miatt lezárta a Holland alagút északi járatát. Philadelphiánál a Darby folyó is kiöntött.

A marylandi Calvert Cliffs-i atomerőmű egyik reaktora szombat éjjel automatikusan leállt, miután egy, az épületről az erős szélben levált alumíniumdarab eltalálta a létesítmény transzformátorát. Az erőmű vezetése vasárnap nyilatkozatot adott ki, amely szerint sem az alkalmazottakat, sem a környék lakót nem fenyegeti veszély.

Bostonban, New Yorkban, Philadelphiában, Baltimore-ban és New Jerseyben vasárnap teljesen leállították a metró- és a buszközlekedést. Az utasforgalom leghamarabb hétfőn indulhat újra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik