Nagyvilág

Árvizek az Irén nyomában

9 államban 32 ember vesztette életét és összesen 5 millióan maradtak hosszabb-rövidebb ideig áram nélkül a hurrikán miatt.

Árvíz és áramszünet keserítette meg hétfőn milliók életét az Egyesült Államok keleti partvidékén, miután a ciklonná “szelídült” Irén hurrikán Kanada felé haladt tovább – jelentette az MTI tudósítója.

Az amerikai kontinens szárazföldi területeit elért Irén következtében 9 államban 32 ember vesztette életét és összesen 5 millióan maradtak hosszabb-rövidebb ideig áram nélkül. A viharkárok az első becslések szerint elérhetik a 10 milliárd dollárt. Egyedül a szél okozta veszteségek meghaladhatják az 1 milliárd dollárt. Barack Obama amerikai elnök hétfőn megismételte, hogy a károk helyreállításához hosszabb időre lesz szükség.

Hétfőn Észak-Karolinától Új-Anglia államáig mindenhonnan áradásokról érkeztek jelentések, miközben a mentést jelentősen megnehezíti, hogy az utak és a hidak sok helyen megrongálódtak. Az észak-karolinai Ocracoke és Hatteras sziget lakóit, valamint hét, a New York állambeli Catskill-hegységben rekedt brooklyni családot egyaránt csak légi úton lehetett megközelíteni a használhatatlanná vált infrastruktúra miatt. A New Jersey állambeli Pompton Lakes-ben a tűzoltók nem tudtak megközelíteni egy lángokban álló házat.

A keleti partvidéken összesen több mint 8500-an töltötték a vöröskereszt által létesített menedékhelyeken az éjszakát. Az amerikai haditengerészet három hajóját vezényelte ki a part menti mentési munkálatok támogatására.

Vermontban 1927 óta nem volt a mostanihoz fogható árvíz. Az állam katasztrófa-elhárítási központját hétfőre virradóra elöntötte a víz, ezért azt több mint 30 kilométerrel arrébb telepítették.

New Yorkban azonban, ahol a vártnál kisebb károkat okozott a vihar, hétfőn megkezdődött az élet visszatérése a megszokott kerékvágásba: megindult a forgalom mind a 22 metróvonalon és fogadnak gépeket a térség repülőterei is. A városi forgalom azonban kisebb volt a megszokottnál, sokan ugyanis a jelek szerint szabadnapot vettek ki a vihar miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik