Nagyvilág

A líbiai lázadók nyolc hónap múlva választást tartanának

A lázadók tervei szerint parlamenti és elnökválasztásokat tartanak nyolc hónap múlva, Kadhafit pedig Líbiában bíróság elé állítanák.

Erről a felkelőket képviselő Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) vezetője beszélt a La Repubblica című olasz napilapban megjelent interjúban. Musztafa Abdel-Dzsalíl elmondása szerint demokratikus kormányt és igazságos alkotmányt akarnak, és főleg nem akarnak úgy elszigetelődni a világtól, mint eddig.

Moammer Kadhafi líbiai vezető sorsával kapcsolatban elmondta: az ÁNT tagjai között az uralkodó vélemény, hogy az államfőt és bandáját Líbiában kell bíróság elé állítani. Ezért azt szeretnénk, ha élve fognák el őket és másképp bánnának velük, mint ahogyan az ezredes bánt az ellenfeleivel. „Ő csak az általa elkövetett letartóztatások és politikai gyilkosságok révén él majd az emlékezetben” – közölte az ÁNT vezetője.

Elmondása szerint a Kadhafi-érának vége, bár elismerte, hogy vannak még ellenállási gócok Tripoliban, és jelentős kormányerőket vontak össze Szirtnek, az államfő hagyományos védőbástyájának a térségében.

Musztafa Abdel-Dzsalíl leszögezte: “Megerősítem, hogy az új Líbia szilárd, a kölcsönös tiszteleten és együttműködésen alapuló kapcsolatokat akar fenntartani más országokkal. Aktív tagja leszünk a nemzetközi közösségnek, és tiszteletben fogjuk tartani a múltban aláírt szerződéseket. A Kadhafi utáni Líbiának különleges kapcsolatai lesznek azokkal az országokkal, amelyek a kezdetektől fogva támogatták a szabadságharcát. Közöttük van természetesen Olaszország is” – mondta az ÁNT vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik