Nagyvilág

Magyart mentõ magyarok Tripoliban

A mentõakciót a városban szinte egyedüliként mûködõ külképviselet, a magyar nagykövetség koordinálja - tudta meg az MTI Hírcentrum.

Hajókkal menekítik a külföldieket – köztük egy magyar állampolgárt – Tripoliból, Líbia fõvárosából; a mentõakciót a városban szinte egyedüliként mûködõ külképviselet, a magyar nagykövetség koordinálja. Galli László tripoli fõkonzul az MTI Hírcentrum munkatársainak telefonon azt mondta, hogy Máltáról küldenek két hajót, amelyekkel az elsõ napon ötven, míg a második napon hatvan külföldi állampolgárt tudnak kimenekíteni a líbiai fõvárosból.

A diplomata szerint a távozók között amerikai, belga, brit, francia, ukrán és orosz állampolgárok vannak. Megerõsítette, hogy egy magyar állampolgár is van közöttük. A fõkonzul arról is beszámolt, hogy még mindig nem állt helyre a vízszolgáltatás Tripoliban, amelyet azért állítottak le, mert elterjedt, hogy megmérgezték a vizet.

A stáb beszámolójából kiderül, hogy a határon több olyan líbiaival is találkoztak, akik visszaindultak a szülõföldjükre. Beszéltek egy évtizedek óta Olaszországban élõ orvossal is, aki egy líbiai szervezet felhívására visszatér Tripoliba, mert az országban nincs elég orvos. A szervezetek ezért arra kérték a külföldön élõ szakembereket, hogy aki csak teheti, ha néhány hétre is, de menjen vissza segíteni. A felhívás hatására az utóbbi hónapokban állítólag több száz Angliában és Olaszországban élõ orvos érkezett Tripoliba és a nagyvárosokba.

Közben Martonyi János külügyminiszter a líbiai felkelõket irányító Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) elnökéhez intézett levelében közölte, hogy Magyarország kész részt venni Líbia újjáépítésében, egy szabad, szuverén és demokratikus ország megteremtésében. A miniszter egyben üdvözletét fejezte ki Musztafa Abdul-Dzsalílnak abból az alkalomból, hogy az “ÁNT felszabadította az észak-afrikai országot a diktatúra alól” – tájékoztatta a tárca pénteken az MTI-t.

A magyar kormány március óta kapcsolatban állt a líbiai felkelõk vezetésével. Ezt korábban azért nem hozták nyilvánosságra, mert az ellehetetlenítette volna a tripoli magyar nagykövetség munkáját – közölte a Külügyminisztérium.

A Külügyminisztérium a magyar diplomácia kiemelkedõ sikereként értékelte a nagykövetség munkatársainak tevékenységét, akik “a bizonytalan polgárháborús helyzetben helyt álltak az Európai Unió, az Amerikai Egyesült Államok, Görögország, Horvátország, Kanada és Olaszország érdekeinek líbiai képviseletében is”.

Közben a Moammer Kadhafi líbiai vezetõhöz hû haderõ ágyúzta pénteken a líbiai fõváros, Tripoli repülõterét, legalább egy repülõgép kigyulladt – jelentette a dubaji székhelyû al-Arabíja hírtelevízió.A tv értesülése szerint a repülõtér környékén lõtték egymást a felkelõk és Kadhafi csapatai. A felkelõk Tripoliban benyomultak Abu Szelim városrészbe, amelyet még Kadhafi fegyveresei tartottak ellenõrzésük alatt. A körzetet elõzõ nap bombázták a NATO repülõgépei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik