Nagyvilág

A hit nem magánügy – a fiatalokat az individualizmustól óvja a pápa

Aktív közösségi, hivői életre és ahit terjesztésére kérte a Szentatya a fiatalokat.

Ne tartsátok meg Krisztust magatoknak! Osszátok meg a hit örömét másokkal – mondta a katolikus egyházfő a világ minden tájáról összesereglett több mint egymillió fiatal zarándoknak a katolikus Ifjúsági Világnapok lezárásaként elmondott szentbeszédében.A Madrid melletti repülőtéren rendezett szentmisén jelen volt János Károly spanyol király és hitvese, Zsófia. A pápa egy stilizált arany fa – “az élet fája” – alatt elhelyezett fehér trónról olvasta föl prédikációját.

“Ne a saját külön utatokat járjátok a hitben. Magányosan nem lehet követni Jézust. Aki enged a kísértésnek, és a társadalomban túlsúlyban lévő individualizmus szerint él a hitben, azt kockáztatja, hogy soha nem találkozik Jézus Krisztussal, vagy hamis képet alkot a Megváltóról” – mondta XVI. Benedek. “Legyetek a közösségek, a plébániák aktív tagjai. Járjatok misére, rendszeresen gyónjatok, és imádkozzatok” – biztatta hallgatóságát. “A hívő ember nem hagyja, hogy üres ígéretekkel elcsábítsák, hogy olyan életet éljen, amelyben nincs helye Istennek” – mondta.

Előző este a pápa a heves vihar miatt kénytelen volt félbeszakítani prédikációját, amelyben a melegházasságok és az abortusz spanyolországi legalizálását bírálta. Szombaton a 40 fokos hőség miatt a katolikus Ifjúsági Világnapok több mint 1500 résztvevőjét kellett elsősegélyben részesíteni, közülük félszázat kórházba vittek.

A recesszió sújtotta Spanyolországban kisebb felháborodást keltett a rendezvény összköltsége, amely egyesek szerint 100 millió euróra rúghat. A pápa látogatását szigorú biztonsági intézkedések kísérték, több ezer rendőrt vezényeltek az utcákra. A szervezők azt mondták, a spanyol adófizetőknek egy fillérjébe sem került az ötnapos rendezvény.

A katolikus Ifjúsági Világnapokat két-háromévente rendezik meg 1984 óta; a hagyományt II. János Pál pápa indította útjára. A következő ilyen találkozót 2013-ban rendezik Brazíliában, Rio de Janeiróban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik