Nagyvilág

Egyházellenes tüntetés a pápai vizit előtt

Több ezer tüntető kifogásolta a spanyol fővárosban, hogy az adófizetők pénzét költik XVI. Benedek látogatására.

Az állam és az egyház teljes szétválasztásának több ezer híve tüntetett szerda este Madridban az ellen, hogy XVI. Benedek pápa spanyolországi látogatására az adófizetők pénzéből költ az állam. A tüntetők a központi Puerta del Sol téren összetalálkoztak több olyan fiatallal, aki a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozón vesz részt; farkasszemet néztek velük és szórványosan inzultálták egymást.

A rohamrendőrök kordont vontak a két csoport közé. Kisebb erőszak akkor történt, amikor az egyik tüntető megpróbálta megdobni a rendőröket. Őt őrizetbe vették, aminek hatására kisebb összetűzés tört ki tüntetők és az egyenruhások között. Ebből kifolyólag a rendfenntartók még öt embert őrizetbe vettek. Médiajelentések szerint két rendőr megsebesült. A demonstráció feloszlatása után sok rendőr maradt a belvárosi téren szétszóródva.

Amikor a világtalálkozón részt vevő zarándokok először találkoztak össze a tüntetőkkel, “Éljen a pápa!” és “Ez az ifjúság a pápáé!” jelmondatokkal fogadták őket. Mások közülük imádkoztak, zenéltek.

A tüntetők részéről elhangzottak olyan kiabálások, mint “Pederaszta, vigyázzatok a gyerekekre!”, vagy “A ti pápátok egy náci!”. Egy vérző orrú, 18 éves tüntető elmondta, hogy “képen vágták a katolikusok”.

Száznegyven szervezet felhívására körülbelül négyezren gyűltek össze este egy transzparens mellett, amelyre az volt írva: “Az én adómból egy centet se a pápának! Szekuláris államot!”. Más táblákon ilyen mondatok szerepeltek: “Ez az ifjúság nem a pápáé!” “Legyen vége a transzfóbiának, a férfisovinizmusnak, a homofóbiának!” Valódi szekuláris államot akarunk!” “A lelkiismeret szabadsága emberi jog”. A tüntetők felvonultatták a pápamobil egy másolatát, amelyben egy pápának öltözött ember táncolt, a motorháztetőre pedig egy ördögfej volt téve.

XVI. Benedek látogatását különböző ifjúsági szervezetek, meleg, leszbikus és transznemű csoportok, ateisták, sőt egyes spanyol papok is bírálják, mert kifogásolják, hogy az állam közpénzt költ az eseményre.

A találkozó szervezői azonban azt állítják, hogy az egyházfői látogatással egybekötött világtalálkozó nem kerül semmibe a spanyol adófizetőknek, mert a résztvevők díjat fizetnek, és ebből mintegy 100 millió euró gyűlik össze.

A kormány nem hajlandó elárulni, mennyibe kerül a vizit, szóvivője csak annyit mondott, hogy a kiadások legnagyobb részét a biztonság garantálása emészti fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik