Nagyvilág

A bukás: Kadhafi végnapjai

A Kadhafi-ellenes erők már a fővárost ostromolják. Kadhafi kétségbeesett tévébeszédében miliókat akart mozgósítani.

Az újabb harcok azután törtek ki, hogy Moammer el-Kadhafi líbiai vezető csapatai a kormányellenes lázadóktól az elmúlt napokban elszenvedett vereségek után egyre inkább visszaszorulnak a fővárosba. Helyi lakosok szerint vasárnapra virradóra Tripoli több kerületében összecsapások zajlottak Kadhafi katonái és a kormányellenes felkelők között.

Előzőleg Kadhafi kormányszóvivője azt elismerte, hogy a városközponttól nem messze, több kerületben harcok voltak, de állítása szerint a kormányerők félórás tűzharcban legyőzték a lázadókat. Állítása szerint többeket őrizetbe vettek, köztük algériai, tunéziai és egyiptomi állampolgárokat. A kormányerők ellenőrzés alatt tartják a helyzetet – hangoztatta az állami televízióban sugárzott nyilatkozatában.

A lázadókat vezető Átmeneti Nemzeti Tanács elnöke egy tévécsatornának nyilatkozva viszont közölte, hogy a NATO-val együttműködve szombat este megkezdték első támadásukat Tripoli ellen. Egy ellenzéki aktivista Tripoliban úgy nyilatkozott, hogy a lázadók körbezárták a fővárosi Mitiga légitámaszpontot és annak ellenőrzéséért továbbra is harcokat vívnak a kormányerőkkel.

A szembenálló felek állításait független forrásból egyelőre nem lehetett ellenőrizni. Amennyiben az ellenzék mégis megkezdte a Tripoli elleni támadást, úgy ez az első ilyen hadművelete a kormányellenes lázadás fél évvel ezelőtti kitörése óta.

Az ellenzéki nyilatkozatok elhangzása után néhány órával Kadhafi a líbiai állami televízióban sugárzott hangfelvételén felszólította híveit, vonuljanak fel “milliószámra” a lázadás által “lerombolt városok felszabadítására”. Kadhafi a felkelőket “ügynököknek, árulóknak és patkányoknak” titulálta, s azt állította, hogy Nicolas Sarkozy francia elnök líbiai “ügynökei” – vagyis a lázadók – révén szeretné megszerezni a líbiai olajkincs feletti ellenőrzést.

Kadhafi egyik fia, Szeif al-Iszlám Kadhafi pedig azt hangoztatta az állami tévében vasárnap kora reggel bemutatott felvételen, hogy a Kadhafi-rendszer “nem adja fel a harcot”, egyúttal párbeszédre szólította fel a lázadókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik