Nagyvilág

Hamasz: újra fegyverben Izrael ellen

Két év fegyverszünet után mától ismét nyiltan támadná Izraelt a palesztin terrorszervezet. Fokozódó feszültség a térségben.

A Gázai övezetet irányító Hamász radikális palesztin szervezet vezetése bejelentette szombat hajnalban, hogy már nem tartja magát az Izraellel szemben több mint két éve önként vállalt fegyverszünethez.

Közben Izrael újabb légicsapást hajtott végre a Gázai övezetben, megtorlásul az eilati merényletekre és palesztin rakétatámadásokra. Kairóban tüntetés volt az izraeli nagykövetség előtt.

Ezek előzménye, hogy palesztin fegyveresek csütörtökön összehangolt terrortámadást intéztek Izrael ellen Eilat városában, és rakétatámadásokat izraeli városok ellen, majd ezek megtorlásaként Izrael csütörtökön és pénteken légicsapásokat hajtott végre a Gázai övezetben. A terrortámadásban nyolc izraeli halt meg, a légi csapásokban pedig 14 palesztin, további 40 pedig megsebesült.

“Vége a fegyverszünetnek az ellenséggel” – hangzott el a közleményben. Elképzelhető, hogy a Hamász máris támadásokra készül Izrael ellen. A szervezet a fegyverszünetet a Gázai övezet elleni, háromhetes izraeli hadjárat után vállalta.

A 14 palesztin halálos áldozat közül három egy szombat hajnali izraeli légicsapásokban vesztette életét Gáza belvárosában. Köztük van egy ötéves gyerek is, és van három sebesült – közölték palesztin egészségügyi források.

Az izraeli gépről kilőtt rakéta egy motorkerékpárt talált el, amelyen két férfi utazott és a kisfiú. A sebesültek járókelők szemtanúk szerint, és egy szemtanú azt állította, hogy az izraeli gép egy drón volt.

A palesztin fegyveresek péntek reggel óta 25 rakétát lőttek ki izraeli területre – közölték izraeli katonai források. Az egyik rakéta súlyosan megsebesített egy embert, néhányan pedig könnyebben sebesültek meg – tették hozzá.

Több százan tüntettek péntek este Izrael kairói nagykövetsége előtt amiatt, hogy az eilati merényletet megtorló egyik izraeli légicsapásban – a Gázai övezet és Egyiptom határán – meghalt három egyiptomi rendőr. A tüntetők követelték, hogy Egyiptom utasítsa ki az izraeli nagykövetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik