Nagyvilág

Évi 13,5 milliárd euró adót sunnyognak el az olasz vendéglátósok

Az adóelkerülés jóval elterjedtebb az ország déli részein, illetve a kisebb szigeteken, ahol az eltitkolt jövedelmek aránya eléri a 35 százalékot.

Az olasz turisztikai szektor évente 13,5 milliárd eurónyi adót nem fizet be azáltal, hogy a hatóságok felé kevesebb bevételt jelent be – írja pénteken közzétett elemzésében a Cescat kutatóintézet.

A szervezet szürkegazdaságról szóló jelentésében arról tájékoztat, hogy becslései szerint az olasz bárok, éttermek, szállodák és tengerparti üdülőhelyek az idei évben 36 milliárd eurónyi bevételt titkolnak el. Az ilyen bevételekből fizetendő adóelmaradások mintegy harmadát teszik ki annak a 45,5 milliárd eurónak, amely mértékben költségvetési kiigazításról döntött a római kormányzat.

A Cescat elemzése szerint az adóelkerülés jóval elterjedtebb az ország déli részein, illetve a kisebb szigeteken, ahol az eltitkolt jövedelmek aránya eléri a 35 százalékot.

Hivatalos becslések szerint Olaszországban a turizmusból származó jövedelem idén mintegy 185 milliárd euró, a GDP 12 százaléka. Az olasz gazdaságban az adóelkerülés aránya 8 százalék.

Róma korábban arról tájékoztatott, hogy a költségvetési kiigazítási csomag részeként szigorúbban lép fel az adóelkerülés csökkentése érdekében, bár több elemző is kételyeit fejezte ki az intézkedések sikerességével kapcsolatosan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik