Nagyvilág

Izrael: biztonságban vannak a magyar turisták

Egy magyar buszos csoport is az izraeli Eilat városában ragadt éjszakára a tegnapi merényletek után. Az izraeli légierő hét újabb légicsapást hajtott végre a Gázai övezetben, hogy megtorolja a terrortámadásokat.
Az Eilat környéki tegnapi tűzharc után a turistákat egyelőre a városban tartják az izraeli hatóságok biztonsági okokból. Az fn.hu úgy tudja, hogy egy magyar buszos csoport is kénytelen volt a városban tölteni az éjszakát. Az egyik kiránduló elmondása szerint a helyzet feszült, de teljes biztonságban vannak.

Tegnap palesztin terroristák összehangolt támadást intéztek izraeli járművek és katonák ellen Eilat üdülővárostól 15 kilométerre. Nyolc izraeli életét vesztette, több mint huszonöten pedig megsebesültek; a támadók közül heten szintén meghaltak. Izraeli katonai források körülbelül 15-20 főre teszik a merénylő csoport számát, ez pedig azt jelenti, hogy a csapatnak még legalább a fele szökésben van. A hadsereg tisztviselői szerint a cél izraeli katonák elrablása lett volna, ezért is támadtak meg több határmenti ellenőrzőpontot is az összehangolt akció során.

Galéria a támadásokról

Galéria a támadásokról

A merénylők a Gázai övezetből először alagutakon át az egyiptomi határon keresztül átjutottak a Sínai-félszigetre, innen 200 kilométert utaztak délre és ott hatoltak be Izraelbe, ahol a határt mindössze egy szögesdrót kerítés, az autóút pedig szinte mellette halad. Tegnap késő estig tartott a tűzpárbaj az izraeli-egyiptomi határ mindkét oldalán az izraeli katonák és a
támadók között.

Az izraeli légierő újabb légicsapásaiban – amelyek közül legalább kettő a Hamász katonai szárnyának két kiképzőtábora ellen irányult – meghalt egy 13 éves palesztin fiú, és további 17-en megsebesültek egy palesztin egészségügyi forrás szerint. A tegnapi első megtorló támadást a Gázai övezet déli részében lévő Rafah város egyik háza ellen hajtották végre, amelyben a Népi Ellenállási Bizottságok (PCR) vezetője és több tagja tartózkodott: a támadásnak hat halottja volt, köztük a csoport vezetője és helyettese. A PCR a Gázai övezetből kiindulva hajtja végre támadásait, gyakran függetlenül a palesztin területet kormányzó Hamász iszlám radikális szervezettől.

Az egyiptomi hadsereg egyik tisztségviselője közölte, hogy egy izraeli rakéta megölt két egyiptomi katonát és egy rendőrt, valamint megsebesített két másikat az országnak a Gáza övezettel közös határa mentén. A rakétát a megtorló akcióban részt vevő egyik izraeli helikopter lőtte ki Rafah város fölött.

A válaszcsapásra Grad és Kasszám rakétákkal reagáltak palesztin fegyveresek az övezetből. A Grad típusú rakéták elérték a térségben lévő nagyobb városokat, Beer Sevát és Ashkelont és Kiryat Gat-ot is. Eddig legalább 7 ember sebesült meg a rakétatámadásokban. A hatótávolságban élő izraeli lakosságot megkérték, hogy ne nagyon közlekedjenek a szabadban, és maradjanak közel az óvóhelyekhez.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök esti sajtótájékoztatón kijelentette, hogy országa nem tűri a terrortámadások fokozódását, és “nagyon nagy árat” fizettet azokkal, akik izraelieket támadnak meg. Élesen elítélte az Izraeli elleni összehangolt merényletet az Egyesült Államok és az Európai Unió is.

A külügyminisztérium elítélte az Izraelben történt terrortámadásokat. “Szilárd meggyőződésünk, hogy a terrorcselekmények nem szolgálják a megbékélést, további feszültségeket teremtve a térségben” – áll a közleményben. A minisztérium továbbá “őszintén reméli, hogy sikerül elejét venni a helyzet további romlásának, és folytatódnak az erőfeszítések az izraeli-palesztin béketárgyalások újraindítására az igazságos és tartós béke elérésének érdekében”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik