Nagyvilág

A zavargók miatt megtelhetnek a brit börtönök

Börtönigazgatók szerint lassan megtelnek a börtönök, ha továbbra is naponta több mint százzal nő az elítéltek száma.

A börtönökben büntetésüket töltők száma általában csökken vagy legalábbis nem változik augusztusban, mert akkor a bíróságok ritkábban ülnek össze. A fővároson és több vidéki nagyvároson végigsöprő nyári erőszakhullám miatt azonban a börtönökbe érkezők száma drasztikusan nő, különösen Londonban.

A börtönigazgatók szövetsége közölte: az elmúlt hat napban 677 elítélt érkezett az angliai és walesi börtönökbe, és az intézetek szerint a börtönök lassan megtelnek, ha továbbra is ilyen ütemben érkeznek az elítéltek.

Az igazságügyi minisztérium múlt heti közlése szerint 440-en kerültek börtönbe a zavargások miatt, ami azt jelenti, hogy már akkor rekordot ért el az elítéltek száma. A tárca akkor úgy látta, “egész biztosan” kezelni tudják a kialakult helyzetet, és már több intézkedést is tettek, így például egy harmadik ágyat helyeztek el a kétágyas cellákban.

David Cameron miniszterelnök korábban úgy nyilatkozott, egyetért a bíróságok által a rendbontások ügyében hozott szigorú ítéletekkel. Ugyanakkor több képviselő kifogásolja a szerintük túl kemény ítéleteket. A The Guardian napilap adatai szerint a bíróságok a zavargások miatt átlagosan 25 százalékkal hosszabb börtönbüntetést szabnak ki a vádlottakra, mint ha azok “békeidőben” követtek volna el hasonló bűncselekményeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik