Nagyvilág

Túl kemény ítéletek miatt panaszkodnak a britek

Több parlamenti képviselő és jogi szervezet túl szigorúnak tartja a múlt heti angliai zavargásokkal összefüggésben kiszabott ítéleteket.

Két férfit a bíróság négy év börtönbüntetésre ítélt, mert a Facebook közösségi weboldalon biztattak rendbontásra, egy másik férfi pedig 18 hónapra kerül börtönbe, mert ellopott egy televíziót.

Tom Brake liberális képviselő szerint az igazságszolgáltatásnak nem megtorlásnak kellene lennie. A politikus a BBC-nek úgy nyilatkozott, az elítéltek egy része más büntetést kapott volna, ha a zavargások előtti napokban követte volna el ugyanazt a bűncselekményt.

Paul Flynn munkáspárti képviselő azt firtatta, van-e elég hely a brit börtönökben ennyi elítéltnek, és úgy vélte, a bíróság pánikszerűen cselekszik.

Ugyanakkor Eric Pickles, az önkormányzatok és helyi közösségek minisztere úgy látja, azért van szükség ilyen kemény ítéletekre, hogy az állam megmutassa: a rendbontás következményekkel jár. “Nem hagyhatjuk, hogy az embereknek rettegniük kelljen a személyes biztonságukért saját otthonukban” – tette hozzá.

Margot James konzervatív képviselő szerint is megfelelő ítéletek születtek, mert a rendbontók életeket tettek kockára, és sokan töltötték félelemben az elmúlt napokat miattuk.

Eddig több mint 2700 embert vettek őrizetbe a zavargások kapcsán, és 1277 gyanúsított jelent meg a bíróságokon, 64 százalékuk továbbra is őrizetben marad. 2010-ben a bíróság elé állítottaknak mindössze 10 százaléka maradt őrizetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik