Nagyvilág

Brit zavargások: a hadsereg csak a legvégső eszköz lehet

A brit kormányfő kemény fellépést ígért a rendbontók ellen, de a hadsereget bevetéséről csak a legvégső esetben lehet beszélni.

A kormány elsődleges kötelessége a rend helyreállítása az utcákon, és ezért minden szükséges lépést meg is tesznek – jelentette ki David Cameron brit kormányfő, a londoni parlament csütörtöki rendkívüli ülésén, amelyet a több brit nagyvárosban történt zavargások miatt tartottak. Cameron közölte, hogy a hétvégén is marad a megerősített rendőri jelenlét az utcákon, és ha szükséges, vízágyúkat és gumilövedékeket is bevethetnek a rendbontók ellen.

Cameron elismerte: a rendbontás első napjaiban “túl kevés” rendőr volt szolgálatban, és az általuk alkalmazott taktika nem volt hatékony. Az egyszerre több helyen folyó fosztogatások újfajta kihívás elé állították a rendőrséget – vélte. A miniszterelnök ugyanakkor kijelentette: a hadsereg bevetése csak legvégső esetben kerülhet szóba.

A kormányfő elmondása szerint eddig 1200 embert vettek őrizetbe, akiknek ügyeivel a továbbra is éjjel-nappal működő bíróságok foglalkoznak. Cameron szerint bizonyítékok vannak arra, hogy a fosztogatások mögött bandák állnak.

A zavargások okozta károk a 200 millió fontot is elérhetik – közölte a miniszterelnök. A kormány 10 millió fontot fordít az érintett városrészek helyreállítására, a kárt szenvedett vállalkozásoknak pedig hosszabb határidőt szabnak az adók befizetésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik