Nagyvilág

Stratégiai fontosságú olajfinomító a líbiai lázadók kezén

A líbiai felkelők átvették az ellenőrzést a nyugat-líbiai Závija városában található, a kormányerők számára fontos olajfinomító felett.

Erről a líbiai lázadók egyik parancsnoka számolt be csütörtökön. A beszámoló szerint a felkelők egy kis csoportja behatolt a Tripolit Tunéziával összekötő út mellett található olajfinomító komplexumba. A létesítmény, amely az egyetlen Nyugat-Líbia területén, a Moammer Kadhafi vezette rezsim olaj- és gázellátásának egyik utolsó forrása volt.

A Tripolitól mindössze negyven kilométerre talátható olajfinomító elfoglalása mellett a lázadóknak sikerült lezárniuk az onnan a fővárosba vezető országutat is.

A závijai kórház munkatársai pedig közölték, hogy a város környéki harcokban összesen kilencen vesztették életüket, és 45-en, többségében felkelők, sebesültek meg. Az orvosok azt is elmondták, hogy a kórház melletti házra a Kadhafi-erők Grad rakétákat lőttek.

A líbiai lázadók az elmúlt napokban egyre közelebb kerültek a Moammer Kadhafi fellegvárának számító Tripolihoz, miután sikerült több közeli város is elfoglalniuk, ezzel utánpótlási útvonalakat vágva el. A lázadók már a végső győzelemre készülnek, de attól tartanak, hogy Tripoli ostromából egy igazi mészárlás lesz Kadhafi viselkedése miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik