Nagyvilág

Mielőbbi kivégzését kérte Szaddám keresztény jobbkeze

Tárik Aziz volt iraki miniszterelnök-helyettest emberiesség elleni bűnök miatt ítélték halálra hazájában. Ügyvédje szerint nagy rossz bőrben van.

A fejére kiszabott halálos ítélet mielőbbi végrehajtását kérte Núri al-Máliki iraki kormányfőtől Tárik Aziz volt miniszterelnök-helyettes, egészségi állapotának romlására hivatkozva – közölte ügyvédje.

“Nagyon rossz az egészségi állapota, és arra kért, jutassak el Málikihez egy üzenetet, a kivégzés mielőbbi végrehajtására szólítva őt” – mondta el a francia hírügynökségnek szerdán telefonon Badie Aref ügyvéd hozzátéve, hogy betegségei miatt védence sokat szenved.

Aref hangsúlyozta, hogy Tárik Aziz megfelelő bánásmódban részesül a börtönben, de cukorbetegségben szenved, rendkívül magas a vérnyomása, gyomorfekélye van, valamint szív- és prosztataproblémái is vannak.

Azizt, a néhai iraki diktátor, Szaddám Huszein közvetlen környezetének egyetlen keresztény tagját tavaly októberben ítélte halálra az arab ország legfelsőbb bírósága, miután a síita iszlám közösség üldözésében játszott szerepe miatt bűnösnek mondta ki őt “előre kitervelt gyilkosságok és emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésében”.

Számos külföldi ország, köztük a Vatikán arra szólította fel a bagdadi vezetést, hogy gyakoroljon kegyelmet Azizzal szemben, de a halálos ítéletek kiszabását ellenző Dzsalál Talabani iraki elnök is leszögezte már, hogy sohasem írja alá Tárik Aziz kivégzését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik