Nagyvilág

Összehangolt merényletekkel öltek Irakban

Mintegy 15 városban volt pokolgépes támadás hétfőn Irakban, legalább 67 ember vesztette életét és több mint háromszázan megsebesültek.

A hatóságok gyanúja szerint az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló szélsőségesek lehetnek az erőszakcselekmények mögött, akik a kormány hatalmát akarják gyengíteni, és meg akarják rendíteni a lakosságnak a helyi biztonsági erőkbe vetett bizalmát.

A mostani támadássorozat az év egyik legvéresebb akciója volt, és alig két héttel azután hajtották végre, hogy az amerikai hadsereg jelezte: egy kisebb létszámú katonai kontingenst szándékában áll Irakban állomásoztatni a 2011 végére ígért csapatkivonást követően is.

A merényletsorozat a Bagdadtól 160 kilométerrel délkeletre fekvő Kút városában kezdődött, ahol legalább negyvenen haltak meg. Előbb egy az út mentén elhelyezetett robbanószerkezet lépett működésbe, majd autóba rejtett pokolgép robbant a város központjában, a piacnál reggel 8 óra körül, amikor nagy volt a sürgés-forgás.

Kettős merénylet volt hétfőn Bagdadtól északra, Tikrítben is, itt két öngyilkos merénylő robbantott egy rendőrségi épületnél. A detonációban három rendőr életét vesztette, legalább tízen megsebesültek. A nap folyamán pokolgépes támadás történt még többek között Bagdadban, Tadzsiban, Kirkúkban és a síiták szent városaiban, Nedzsefben és Kerbalában, valamint Dijala tartomány több településén is.

Núri al-Máliki iraki miniszterelnök egy közleményben ítélte el az ártatlan civilek halálát is okozó akciókat, amelyet “épp most a szent hónapban, ramadán idején” hajtottak végre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik