Nagyvilág

Robbantásos merényletek több iraki városban

Több mint harminc ember halt meg az iraki Kút városában a reggeli csúcsidőben elkövetett kettős bombamerényletben.

A Bagdadtól 160 kilométerre délkeletre található város egyik forgalmas utcáján nagyjából reggel nyolc órakor robbant fel majdnem egyszerre egy autóban, valamint egy útszélen elrejtett bomba. A városi kórház adatai szerint legalább 34 ember meghalt, és több mint hatvanan sebesültek meg.

Kettős merénylet volt hétfőn Bagdadtól északra, Tikrítben is, itt két öngyilkos merénylő robbantott egy rendőrségi épületnél. A detonációban három rendőr életét vesztette, legalább tízen megsebesültek. Nadzsaf városában pedig kilenc ember halt meg, és 19-en megsebesültek kettő, autóba rejtett bombától – jelentette az Al Jazzera. Szintén merénylet történt Dijala tartomány egyik városában, ahol egy önkormányzati épületnél robbantotta fel autóját egy öngyilkos merénylő, legalább nyolc embert ölve meg.

A merényletek alig két héttel azután történtek, hogy az iraki kormány bejelentette: tárgyalásokat kezdeményez az Egyesült Államokkal arról, hogy 2011 után is Irakban maradjon az a 47 ezer fős amerikai katonai kontingens, amely még ott állomásozik. Egy korábbi megállapodás értelmében az év végén az összes amerikai katonának el kell hagynia Irakot.

Irakban 2006-2007-ben érte el tetőpontját az erőszak, azóta érzékelhetően visszaesett, de továbbra is vannak merényletek. Júliusban 259-en haltak meg terrorcselekményekben az arab országban, ezzel a nyár közepi volt idén eddig a második legvéresebb hónap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik