Nagyvilág

Emberközpontú gazdaság kialakítására szólított fel a pápa

Az embert és nem a profitot előtérbe helyező gazdaság kialakítására szólított fel a madridi látogatásra érkezett XVI. Benedek pápa.

A gazdaság központjában az embernek kell állnia, és a gazdaságot nemcsak profitmaximumával kell mérni, hanem azzal is, hogy mennyiben járul hozzá a közjóhoz – mondta a katolikus egyházfő újságíróknak a repülőgépen. XVI. Benedek szerint a jelenlegi válságot is a mindenáron a profit maximalizálására való törekvés okozza.

Az egyházfőt a madridi Barajas repülőtéren I. János Károly spanyol király és felesége, Zsófia királyné, valamint zászlókat lobogtató lelkes tömeg fogadta. XVI. Benedek az Ifjúsági Világnapok, egy százezreket vonzó nemzetközi katolikus ifjúsági találkozó alkalmából érkezett a spanyol fővárosba.

A II. János Pál pápa által kezdeményezett találkozóra, amelyet 2-3 évente rendeznek meg nemzetközi szinten, a szervezők vasárnapig egymillió embert várnak a világ 193 országából. A 84 éves egyházfő látogatásának fénypontja egy szabadtéri virrasztás és mise lesz, amelyet szombaton este, illetve vasárnap reggel celebrál majd XVI. Benedek Spanyolország legöregebb repülőterén.

Sok spanyol ellenezte, hogy a pápa látogatásának költségeit az állam állja, miközben az ország gazdasága súlyos helyzetben van, a munkanélküliség csaknem 21 százalék. Pápaságának kezdete óta Benedek már harmadszorra utazik a dél-európai országba.

Az egyházfő érkezésének előestéjén a katolikus hívek és az egyház és az állam teljes szétválasztását követelő több ezer tüntető többször is inzultálta egymást, csütörtökön pedig a rohamrendőrség csapott össze a pápa látogatását ellenzőkkel Madrid belvárosában. Az incidensekben 11 ember megsérült.

Kedden a rendőrök őrizetbe vettek egy mexikói vegyészhallgatót, aki önkéntesként vett részt az egyházfő látogatásának szervezésében. A hatóság gyanúja szerint pokolgépet akart készíteni, amellyel a vizitet ellenzőket támadta volna meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik