Szórakozás

Tévén keresztül válaszolt kérdésekre XVI. Benedek pápa

A kérdéseket előzetesen megszűrték, így nem kerülhettek adásba a pedofil papokról szóló felvetések.

Leginkább a világ szenvedéseiről és a háborúkról kérdezték egy eddig példa nélküli interjúban a tévénézők XVI. Benedek pápát. A pápa a pénteken sugárzott tévéműsorban egy hétéves japán kislánynak a másfél hónappal ezelőtti földrengésről és szökőárról azt mondta, ő is felteszi magának a kérdést, hogy hogy történhetett meg mindez, miért kell másoknak sokat szenvedni.

“Nem tudjuk a helyes választ, csak azt, hogy Jézus ugyanúgy szenvedett, mint ti” – mondta a 84 éves XVI. Benedek a kislánynak. A pápa egy fehér karosszékben ült és rekedt hangon válaszolt az előzetesen kiválasztott hét kérdésre, ezek közül egyet Irakban, egyet pedig Elefántcsontparton tettek fel neki. Utóbbinak válaszolva ismételten az erőszak befejezésére szólította fel a szembenálló feleket az afrikai országban, és azt mondta, szomorú, hogy csak ennyit tehet. Irakba pedig azt üzente, hogy a hatóságoknak meg kell védeniük az ország egyre csökkenő keresztény közösségét. Egy olasz nő kómában lévő fia kórházi ágyánál tette fel kérdését a pápának arról, hogy fia lelke ott van-e még vele. XVI. Benedek azt felelte, a fiú lelke természetesen nem hagyta el a testét, megerősítve ezzel a Vatikán eutanáziaellenes álláspontját.

A viszonylag oldott hangulatú interjút múlt héten rögzítették és nagypénteken vetítették az olasz köztelevízióban. A RAI közszolgálati tévé közlése szerint kétezer kérdés érkezett a pápához a “Kérdések Jézusról” című műsorban.

A Vatikán XVI. Benedek pápává választása óta folyamatosan próbálkozik a modern kommunikációs formák – így a blogok és a közösségi oldalak – bevonására a szélesebb tömegek és főleg a fiatalok elérésére.

A mostani interjúban a kérdéseket előzetesen megszűrték, nem volt lehetőség visszakérdezésre és nem kerülhettek adásba a pedofil papokról szóló kérdések sem.
Pénteken az adás után a pápa a fiatalokért imádkozott egy a Colosseum melletti téren rendezett szabadtéri misén, nyilvánvalóan célozva ezzel a pedofil botrányokra is. “A sötétség ideje jött el… amikor a szívekben lakozó zűrzavar lerombolja a gyerekek és a gyengék ártatlanságát” – mondta XVI. Benedek a Jézus keresztre feszítésének stációit végigjáró istentisztelet első állomásán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik