Nagyvilág

Késhet a hidegleállás Fukusimában

A hidegleálláshoz az kell, hogy a reaktorokban a víz hőmérséklete 100 Celsius-fok alá essen és a radioaktív üzemanyag ne tudjon újra fölhevülni.

Későbbre tolódhat a márciusi földrengés és szökőár miatt megrongálódott japán Fukusima-1 atomerőmű januárra tervezett “hidegleállása” – közölte szerdán az erőművet üzemeltető Tokyo Electric Power Co. (TEPCO).

A reaktorépületekben gyűlő, erősen radioaktív víz megtisztítására tett erőfeszítéseket hátráltatja a sugárzó cézium kivonását szolgáló berendezések ismételt meghibásodása, ami a szivattyúknál is üzemzavart okoz. Mindez a sérült erőmű stabilizálási folyamatának késedelmével fenyeget.

“Lehetséges, hogy a megtisztítás nem fejeződik be az év végére, ahogy terveztük, bár a kitűzött határidő módosításáról még nem döntöttünk – mondta a cég egyik szóvivője. – Ez hatással lehet a hidegleállás folyamatára.” Előző nap már a TEPCO egy másik, atomügyekben illetékes szóvivője is hasonlóan nyilatkozott.

A TEPCO szerdán megerősítette, hogy jelenleg tesztel egy új berendezést a radioaktív víz tisztítására. Becslések szerint augusztus 9-ig csak 42 ezer tonna erősen szennyezett vizet sikerült megtisztítani, s még nagyjából 120 ezer tonna van a turbinaépületek alján és más helyeken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik