Nagyvilág

Felgyújtotta magát egy buddhista szerzetes Kínában

A Tibet szabadságáért tüntető szerzetes akciója után a kínai hatóságok fegyveres rendőrökkel vették körbe kolostorát.

Az eset a délnyugat-kínai – Tibettel határos – Szecsuán (Sichuan) tartományban, Tawu városában történt, ahol nagyszámú tibeti közösség él. A Nyitso kolostort felfegyverzett rendőrök vették körül, és megakadályoztak több ezer helybelit abban, hogy az épületbe lépjen, és útjukat állták a kifelé tartó szerzeteseknek – tudatta közleményében a Nemzetközi Kampány Tibetért nevű csoport.

Tsewang Norbu a harmadik tibeti szerzetes 2009 óta, aki élete feláldozásával próbál tenni a tibeti helyzet javulásáért. A 29 éves férfi benzint ivott és permetezett a testére, majd felgyújtotta magát, miközben Tibet szabadságáért és a dalai láma hazatéréséért kiáltott jelszavakat – közölte a Free Tibet jogvédő csoport.

A Hszinhua hivatalos kínai hírügynökség hétfőn számolt be a szerzetes haláláról, de arról már nem tájékoztatott, hogy a férfi miért áldozta fel magát.

A hatóságok legutóbb áprilisban, egy hasonló önégetést követően kerítettek körbe Szecsuán nyugati részén egy kolostort, ahol végül 300 tibeti szerzetest vettek őrizetbe és egy hónapig tartották fogva őket.

Peking a tibetiek szellemi vezetőjét erőszakra uszító szeparatistának bélyegzi meg annak ellenére, hogy a dalai láma nem függetlenséget akar Tibet számára, csupán az autonómiába való békés átmenetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik