Nagyvilág

Vaskori asszonyt találtak az ír tőzegmocsárban

Az előzetes vizsgálatok szerint a 2000-3000 évvel ezelőtt élt fiatal nő rituális gyilkosság áldozata volt.

Vaskori asszony mumifikálódott földi maradványait fedezték fel az írországi Laoighis megyében, egy tőzegmocsárban. Az előzetes vizsgálatok szerint a 2000-3000 évvel ezelőtt élt fiatal nő rituális gyilkosság áldozata volt. Az Írországi Nemzeti Múzeum közleménye szerint jó állapotban maradtak fenn az asszony alsó végtagjai, míg a törzsét és a fejét egyelőre nem találják – olvasható a Dublin News hírportálon.

A múmiát a közeli napokban kiemelik, majd múzeumba szállítják további vizsgálatokra. Eddig Írországban száznál több lápi múmiát fedeztek fel.

Nagy-Britanniában, Írországban, Németországban, Hollandiában, Dániában, Svédországban és Finnországban egyaránt kerültek elő természetes módon mumifikálódott lápi holttestek. A legrégibb bronzkori és vaskori testek feltételezetten emberáldozat vagy kivégzés során kerültek a mocsárba. A későbbi, modern kori holttestek leggyakrabban baleset vagy gyilkosság áldozatai. A lápi közegben a víz savassága, a hideg és az oxigénhiány együttes hatására a bőr kicserződik, megkeményedik; a huminsavak gyakran kioldják a meszet a csontokból, a haj jellegzetes vörösesbarnára színeződik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik