Nagyvilág

Válságtanácskozást tart az olasz kormány

A válságülésen újabb, 45 milliárd eurós megszorító programról születhet döntés.

Az olasz kabinet ülését péntek este 19 órára hívta össze Silvio Berlusconi miniszterelnök. A kormány várhatóan véglegesíti és elfogadja azt a konszolidációs programot, amellyel 2012-ben 20 milliárd euróval, 2013-ban pedig 25 milliárd euróval javulna a költségvetés egyenlege. A csomagnak köszönhetően 2013-ra egyensúlyba kerülhet az olasz államháztartás.

Az olasz parlament júliusban, az egyre jobban elharapódzó európai adósságválság hatására fogadott el egy 48 milliárd eurós megszorító csomagot. Az elmúlt napok pénzpiaci zavarai miatt azonban Berlusconi miniszterelnök jelezte, hogy átütemezi és bővíti a konszolidációs programot, így egy évvel korábban kerülhet fenntartható pályára az olasz államháztartás.

Médiaértesülések szerint a kormánytervezetben várhatóan szerepel majd egy, a magasabb jövedelműekre kivetett “szolidaritási adó”, illetve a pénzpiaci bevételekre kirótt adó emelése. A kiszivárgott tervek között szerepel olyan javaslat is, amely értelmében a nem vallási ünnepeket, így az Olasz Köztársaság megalapításának június 2-i évfordulóját vasárnap ünnepelnék, ezzel növelve a munkanapok számát.

Azt egyelőre nem lehet megjósolni, hogy a tervek mennyiben érintenék az olasz nyugdíjrendszert. A lehetséges változások között szakértők a nők nyugdíjkorhatárának emelését, illetve a nyugdíjkorhatár-kedvezmények rendszerének átalakítását látják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik