Gazdaság

Elindult a dominó, becsődölhet egész Dél-Európa

A svájci frank rekordokat dönt, a forint gyengül. A tőkepiaci pánik délutánra ugyan lecsengett, ám a helyzet nem megnyugtató.

Elemzők szerint újabb mélypont jöhet, ha a felgyorsult események miatt péntekre összehívott rendkívüli EU-csúcson sem születnek konkrétumok az adósságválság megfékezésére – írja összeállításában a HVG. Az AXA elemzési vezetője szerint ugyanis azzal, hogy a görögöket sújtó recesszió kiterjedt Olaszországra is, elpattant egy húr. Az olaszokkal ugyanis egy olyan ország vált érintetté az adósságválságban, amire már puszta mérete miatt is csak nagyon nehezen lehet egy új mentőcsomagot szabni.

Már az olasz és a spanyol eurótagság is válságba került. Görögország törlesztésképtelenné válása elkerülhetetlennek tűnik, most már inkább az a kérdés, hogy Olaszország és Spanyolország benn tud-e maradni a valutaunióban – vélekedtek londoni elemzők.

Az fn.hu-nak nyilatkozó szakértő szerint a piacok változékonyságára, „idegességére” kell a továbbiakban is számítani. A frank hamarosan visszamehet a 220-as szint alá, de az is előfordulhat, hogy ismét árfolyamrekordok születnek. A Raiffeisen vezető elemzője bízik abban, hogy az eurózóna az utolsó pillanatban „összeáll”, és a döntéshozók előállnak egy olyan tervvel, amely lecsillapítja a piaci aggodalmakat.

Az Index összeállítása szerint jelenleg olyan recesszió fenyegeti Európát, mint három évvel ezelőtt. Ez már politikai válság is – nyilatkozta a lapnak a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója. Duronelly Péter azt mondta: nyilvánvaló ugyanis, hogy sokkal erősebb gazdaságpolitikai egység kellett volna a közös pénz bevezetéséhez, mint amekkora volt. A politikai válságot is az okozza, hogy most a károkat azoknak kellene megfizetniük, akik jól gazdálkodtak.

A tőkepiaci pánik egyébként kedd délutánra valamennyire lecsengett. Az ecoline szerint a sikerrel lezárult olasz kötvényaukció miatt, némiképp ugyan megnyugodtak a piacok, a helyzet azonban korántsem megnyugtató: a 10 éves olasz kötvényhozamok történelmi magasságba, 6 százalékra emelkedtek kedden.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik