Nagyvilág

Futótűzként terjednek a londoni zavargások

Több brit nagyvárosra is átterjedtek a Londonban kezdődött zavargások, miközben a fővárosba ezernél is több rendőr vezényeltek.

Londonban már a harmadik egymás követő éjszaka voltak zavargások több városrészben is, ahol fiatalok boltokat fosztottak ki, és épületeket gyújtottak fel. A brit hatóságok 1700 extra rendőr vezényeltek a rend fenntartására. Az elmúlt három napban már legalább 334 embert tartóztattak le, és 69 ellen emeltek vádat – közölte a BBC a Scotland Yardra hivatkozva. A tűzoltóság a CNN érdeklődésére csak annyit mondott, hogy túl elfoglaltak ahhoz, hogy a médiával beszélgessenek.

Közben zavargások törtek ki több brit nagyvárosban is. A liverpooli rendőrség szerint a városban “elszigetelt rendbontások” voltak: a déli kerületekben gépkocsikat gyújtottak fel, épületeket támadtak meg, és rendőrökkel csaptak össze feldühödött fiatalok. Birmingham városában is törni-zúzni és fosztogatni kezdtek a fiatalok. Itt több mint 35 embert tartóztattak le keddre virradóra. Bristolban a rendőrség arra szólította a város lakóit, hogy kerüljék a városközpontot, mert ott mintegy 150 féktelen fiatal rendezett csetepatét.

A terjedő zavargások miatt hazatért nyaralásáról Theresa May brit belügyminiszter, és David Cameron brit kormányfő is megszakította szabadságát, és visszatér Londonba. Boris Johnson londoni polgármester szintén kénytelen volt félbeszakítani nyári szabadságát.

A rendbontások szombat este kezdődtek, miután mintegy kétszázan gyűltek össze az észak-londoni Tottenham rendőrőrse előtt, tiltakozva egy 29 éves helyi férfi halála miatt, aki csütörtökön egy lövöldözés során vesztette életét. A tömeg egyre terebélyesedett, és a megmozdulás csakhamar rendbontássá és a rohamrendőrökkel való összecsapássá fajult

Ajánlott videó

Olvasói sztorik