Nagyvilág

Terjedő londoni zavargások, száznál többen őrizetben

London több negyedére is átterjedtek a szombat este kezdődött zavargások. A rendbontások hétfő hajnalig tartottak.

A brit főváros több részében is összecsapások alakultak ki a rendőrség és a zavargó fiatalok között, akik üzletekbe törtek be, és rendőrautókat rongáltak meg. A rendőrség több mint száz randalírozót vett őrizetbe, miközben az összetűzésekben megsebesült rendőrök száma elérte a 35-öt. Három rendőr akkor sérült meg, amikor elütötték őket, miközben megpróbáltak elfogni egy embert.

A rendbontások szombat este kezdődtek, miután mintegy kétszázan gyűltek össze az észak-londoni Tottenham rendőrőrse előtt, tiltakozva egy 29 éves helyi férfi halála miatt, aki csütörtökön egy lövöldözés során vesztette életét. A tömeg egyre terebélyesedett, és a megmozdulás csakhamar rendbontássá és a rohamrendőrökkel való összecsapássá fajult. Akkor 29 ember, köztük 26 rendőr sérült meg, több mint 40 embert állítottak elő.

Vasárnap estére már a London északi részén található Enfield, Walthamstow, Islington és Waltham Forest városrészekben, és a déli Brixtonban is zavargások törtek ki. Kit Malthouse, London polgármester-helyettese gusztustalannak és sokkolónak” nevezte az elmúlt két nap eseményeit.

A politikus szerint nem szerencsés, hogy ilyesmi történik Londonban egy évvel az olimpiai játékok megrendezése előtt. Úgy vélte, a következő hónapokban fontos feladat lesz annak hangsúlyozása, hogy London még mindig az egyik legbiztonságosabb nagyváros a világon. “Az ilyen erőszak nagyon ritka” – jegyezte meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik