Nagyvilág

Keddre várható a német repülésirányítók sztrájkja

Káosz fenyeget a németországi repülőtereken, a repülésirányítók ugyanis keddre hirdették meg a múlt héten elmaradt sztrájkot.

A munkabeszüntetés tervezett újabb időpontját a repülésirányítók szakszervezete hétfő reggel jelentette be. Eszerint a repülésirányítók reggel hat órakor kezdik a sztrájkot, és a munkabeszüntetés déli 12 óráig tart. Korábbi tapasztalatok alapján a sztrájk óriási fennakadásokat okozhat a németországi légi közlekedésben, de jelentős mértékben befolyásolhatja a német repülőtereket érintő nemzetközi légi forgalmat is.

A szakszervezet a sztrájkot eredetileg múlt hét csütörtökre tervezte, az utolsó pillanatban azonban lefújta. Ehhez hozzájárult az is, hogy a hesseni munkaügyi bíróság a munkabeszüntetést első fokon törvénytelennek nyilvánította. A német repülésbiztonsági hatóság most is azonnal közölte, hogy a keddre tervezett sztrájkot ismét a bíróságnál támadja meg.

A repülésirányítók szakszervezete 6,5 százalékos béremelést követelt, sürgette továbbá a túlóra csökkentését, valamint általánosságban a munkakörülmények javítását.

A tervezett sztrájkot a német lakosság körében nagy elutasítás fogadta. Ennek oka egyrészt az, hogy a légiirányítók munkabeszüntetésére a turista-, illetve szabadságszezon kellős közepén kerülne sor. Másrészt pedig az a tény, hogy a német repülésirányítók keresete jóval az átlag feletti, megközelíti az évi 120 ezer eurót.

Amennyiben a keddi sztrájkra sor kerül, előzetes becslések szerint a német repülőtereken mintegy 2000 repülőgép maradhat a földön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik