Nagyvilág

Izrael ijesztget, amiért az ENSZ megerősíti a palesztin függetlenséget

Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter szerint országának meg kellene szakítania a kapcsolatokat a palesztinokkal, mert azok "soha nem látott vérontásra" készülnek a jövő hónapban.

A szélsőjobboldali politikus érvekkel nem támasztotta alá vasárnap elhangzott szavait, melyek szerint a palesztinok erőszakos tömeges tüntetésekre készülnek, miután az ENSZ szimbolikusan megerősíti a palesztin függetlenséget. Szóvivője szerint Liberman hírszerzési jelentésekre és palesztin politikusok kijelentéseire alapozza ezt a következtetését. A politikus arra készül, hogy a jövő vasárnapi kormányülés elé terjessze követelését a kapcsolatok megszakításáról, még mielőtt az ENSZ-ben szavaznak a palesztinok kéréséről.

Mahmúd Abbász palesztin elnök azt fogja kérni, hogy az ENSZ-közgyűlés a jelenlegi megfigyelői szintről emelje “tagságot nem élvező állam” szintjére a Palesztin Autonóm Területeket. Liberman attól tart, hogy az ENSZ-beli státusemelkedés nyomán a palesztinok jobban kihasználhatják a Hágai Nemzetközi Bíróság és más nemzetközi testületek nyújtotta lehetőségeket, és eljárást indíthatnak háborús bűnök vádjával izraeli katonák ellen.

A külügyminiszter véleménye szöges ellentétben áll egy múlt heti parlamenti belső jelentéssel, amely nem jósol előre eltervezett erőszakkitörést. Egyes védelmi illetékesek azt el tudják képzelni ugyanakkor, hogy egy magányos erőszakos cselekedet szélesebb körben is összecsapásokhoz vezethet az izraeliek és a palesztinok között.

A palesztin hatóság szóvivője cáfolta Liberman szavait. “Az erőszakról szóló izraeli jóslatok nem igazak Izrael azzal próbálkozik, hogy hamis képet fessen arról, ami szeptemberben fog történni” – mondta Haszan Hatib.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik