Nagyvilág

Izraeli katonák meglőttek egy libanonit a határon

Az eset a Kirjat-Smona várostól nem messze lévő Dan kibuc mellett történt.

Rövid tűzpárbaj alakult ki hétfőn Izrael és Libanon határán a két ország katonái között, egy libanoni katona megsebesült – közölték izraeli katonai források.

A libanoni katona kezdett lőni a határ mellett járőröző izraeliekre, ők pedig viszonozták azt. Az izraeli katonáknak nem esett bántódásuk – tették hozzá. Korábbi értesülések szerint az összetűzésben egy libanoni katona megsebesült, de ezt az izraeli hadsereg szóvivője nem erősítette meg, a libanoni hadsereg egy tisztségviselője pedig egyenesen cáfolta.

“Izraelnek érdeke a határ menti béke fenntartása” – jelentette ki az izraeli hadsereg részéről egy név nélkül nyilatkozó illetékes, libanoni kollégája szerint viszont az izraeli katonák átlépték az ENSZ által megállapított határvonalat, a “kék vonalat”.

Az eset a Kirjat-Smona várostól nem messze lévő Dan kibuc mellett történt. Izrael 2006-ban 34 napos háborút vívott a libanoni Hezbollah radikális síita szervezet gerilláival. Azóta viszonylagos nyugalom honol a két ország határán, de kisebb összetűzések történnek néha. Idén május közepén például izraeli katonák tüzet nyitottak a libanoni határ mentén tüntető palesztinokra, s az incidensben az ENSZ vizsgálata szerint hét civil meghalt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik