Nagyvilág

Postás és ételfutár őrzi a japán öregeket

Kreatív intézkedésekkel próbálják megóvni az időseket Japánban a magányos haláltól.

Havonta ellenőrző postásokkal, elsősegélynyújtásra kiképzett ételfutárokkal és költséghatékony összeköltözésekkel próbálják megóvni a magányos haláltól az időseket Japánban, ahol egyre nagyobb társadalmi problémát jelentenek az egyedül élő öregek.

A kelet-ázsiai szigetországban szinte minden negyedik ember elmúlt már 65 éves és a gyorsan öregedő társadalom következménye, hogy évente egyre több idős ember él, illetve hal meg egyedül, és holttestüket néha csak napokkal később fedezik fel.

A tokiói Sinakava negyedben tavaly legalább 25 idős ember halt meg egyedül az otthonában. Idén augusztusban a körzet együttműködésbe kezdett a japán postával. A postások havonta egyszer felkeresik a 65 évesnél idősebb lakosokat, hogy üdvözlőlapokat adjanak át nekik. A kísérleti kezdeményezés részeként a postások ellenőrzik, hogy minden rendben van-e az idősek háza táján és ha valami szokatlant észlelnek, akkor értesítik a helyi önkormányzat egy speciális központját, amely szükség esetén felveszi a kapcsolatot a kórházzal és helyi szociális illetékesekkel.

Egy ingatlanügynök a megfizethető lakást – illetve bentlakó gyerekvigyázót – kereső anyukák és a megüresedett házaikba albérlőket kereső idősek összeköltöztetésének ötletével rukkolt elő. Egy másik cég pedig házhoz szállítja az ételeket azoknak az időseknek, akik már nem képesek egyedül bevásárolni, vagy főzni maguknak. A kiszállítók egyúttal azt is ellenőrzik, hogy az ügyfelek jól vannak-e. A futáraink nem orvosok, de mindannyian kaptak elsősegély képzést, amelyet “szerencsére még nem kellett élesben használniuk” – mondta a cég egyik munkatársa.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik