Nagyvilág

Sztrájkolnak a taxisok Kelet-Kínában

Taxisofőrök százai parkolták le autóikat egy csomóban, vagy egyszerűen leálltak, s nem vettek fel utasokat.

A magas üzemanyagárak és a forgalmi dugók miatt több mint ezer taxis kezdett sztrájkba hétfőn a reggeli csúcsforgalom idején a kelet-kínai Csöcsiang (Zhejiang) tartomány székhelyén, Hangcsouban (Hangzhou) – jelentette a kínai média.

A turisztikai látványosságairól híres város belvárosának különböző pontjain gyülekező taxisofőrök százai parkolták le autóikat egy csomóban, vagy egyszerűen leálltak, s nem vettek fel utasokat. A sztrájkolók egy része igyekezett megakadályozni dolgozó kollégáit is a munkavégzésben. Egyes hírek szerint a tiltakozók száma több ezerre tehető; az interneten megjelent felhívásokban a munkabeszüntetést háromnaposra tervezték.

Úgy tudni, Sanghajban az egyik kisebb taxis vállalat, a Fuxin dolgozói ugyancsak látványosan leparkolták autóikat a nyugati külvárosban. A szélvédőikre helyezett feliratokból az derül ki, hogy a nyugdíjellátással kapcsolatos hátrányos helyzetük miatt tiltakoznak. A cég megkezdte az egyeztetést a dolgozókkal.

Legutóbb áprilisban Sanghajban volt hasonló, viszonylag nagyobb, több napon át tartó tömeges munkabeszüntetés, amikor teherautó- és kamionsofőrök százai állították le járműveiket tiltakozásul a magas üzemanyagárak miatti bevételkiesésük, illetve egyes fuvarozói szolgáltatói díjak miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik