Nagyvilág

Kína magáévá tesz egy ukrán anyahajót

A távol-keleti nagyhatalom, szakértők szerint, összesen négy repülőgép-hordozó megépítésére készül. A térség államait aggasztják a tervek.

Kína felújít egy korábban külföldön beszerzett repülőgép-hordozót. A kínai védelmi minisztérium egyik illetékese szerdán megerősítette, hogy folyik az átalakítás. A hajót csak kiképzési célokra használják, illetve tudományos kísérleteket fognak végezni rajta.

Kína 1998-ban Ukrajnától vásárolt meg egy 70 százalékban kész, ukrán fejlesztésű repülőgép-hordozót 20 millió dollárért. A 306 méter hosszú, fegyverektől mentesített Varjag osztályú anyahajót akkori hivatalos közlés szerint úszó szállodának és kaszinónak szánták, de a szigorú biztonsági intézkedések miatt kezdettől fogva sejteni lehetett, hogy Peking nem szórakoztatóipari célokra akarja hasznosítani, hanem arra, hogy saját hordozót építsen. Szakértők szerint Kína négy repülőgép-hordozó megépítését tervezi.

A programról a kínai vezetés hosszú időn át hallgatott. Csen Ping-tö  vezérkari főnök június elején először erősítette meg egy hongkongi lapnak, hogy Kína valóban felújítást tervez, de nem közölte, hogy mikor végeznek a munkával.

A China Daily című angol nyelvű napilap szerint a repülőgép-hordozó fedélzetére J-15-ös típusú vadászgépeket, JL-9-es haditengerészeti gyakorlógépeket és Z-8-as helikoptereket fognak telepíteni.

A térség államait aggasztják a kínai repülőgép-hordozó flotta kialakítását célzó tervek. Peking azonban fogadkozik, hogy katonapolitikája védelmi jellegű. Csi Csien-kuo, a kínai vezérkari főnök helyettese egy hongkongi újságnak úgy nyilatkozott, hogy Kína “bonyolult helyzettel szembesül a tengereken”, ezért van szüksége sürgősen hatékony haditengerészeti eszközökre.

Feltételezhető, hogy ugyanezt a célt szolgálja két másik volt szovjet repülőgép-hordozó, a Kijev és a Minszk, amelyeket Kína szintén a 90-es évek végén vett meg. A hivatalos közlés szerint viszont az anyahajók az északkelet-kínai Tiencsin, illetve Sencsen dél-kínai kikötőváros vidámparkjának fő attrakciói lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik