Nagyvilág

Magyarország viheti be Kínát Közép-Európába

A Jamestown Alapítvány szerint Peking közeledését úgy is lehet értékelni, hogy Kína politikai támogatást akar vásárolni.

A washingtoni központú Jamestown Alapítvány elemzésében úgy véli: Ven Csia-pao kínai miniszterelnök június végi budapesti látogatásakor hangsúlyozottan bilaterális, és nem multilaterális párbeszédet emlegettek, hangsúlyozva, hogy a látogatás inkább Kína Magyarországhoz, semmint az Európai Unióhoz fűződő kapcsolatairól szólt.

A Jamestown elemzése arra is kitér, hogy a találkozójuk alkalmával a két ország kormányfői mintegy 3,6 milliárd dollár (677 milliárd forint) értékben írtak alá megállapodásokat.

Az elemzés emlékeztet: a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok az elmúlt években egyre szorosabbakká váltak. 2010 végén Orbán Viktor miniszterelnök látogatást tett Kínában, ahol főként üzleti tárgyalásokat folytatott, és találkozott az ország több jelentős gazdasági szereplőjével. Májusban pedig Taj Ping-kuo államtanácsos (lényegében miniszterelnök-helyettes) tárgyalt Orbán Viktorral Magyarországon.

Magyarországgal ellentétben azonban a legtöbb közép-európai ország vegyes érzelmeket táplál a Kínával kiépítendő szorosabb gazdasági kapcsolatok ügyében – állítja a Jamestown, kifejtve: egyrészt szeretnének minél több kínai befektetőt megnyerni maguknak, másrészt attól tartanak, Kína az ő rovásukra kerül egyre jobb gazdasági helyzetbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik