Nagyvilág

Japán nem cenzúrázna

Határozottan tagadta Japán pénteken azokat a cikkeket, amelyek szerint Tokió cenzúrázni akar az interneten minden értesülést a fukusimai atomválsággal kapcsolatban.

Az elmúlt hetekben több nyugati tájékoztatási eszköz és internetes oldal is azt állította, hogy a japán kormány olyan törvényt fogadtatott el, amelynek értelmében eltüntetnék a neten terjedő “rossz” információkat a Fukusima-1 (Daiicsi) atomerőműnek a márciusi földrengést és szökőárat követő súlyos balesetével kapcsolatban.

Ogami Csikako, a japán energiaügyi hivatal szóvivője tagadta, hogy ilyen törvény született volna. “Kormányunk sohasem fogja cenzúrázni az információt. Ezek téves cikkek” – mondta az AFP hírügynökségnek.

A szóvivő elmondása szerint a parlament valóban jóváhagyott külön pénzalapot az északkeleti Tohoku régió elpusztult részeinek újjáépítésére szánt költségvetésben, de ez a pénz szerinte csak az internetes oldalak figyelésére szolgál, hogy felhívják a hatóságok figyelmét minden olyan “pontatlan” információra, amely káros híreszteléseket juttathat el Fukusima prefektúra lakóihoz.

“Egyáltalán nincs szándékunkban azt kérni az internetszolgáltatóktól vagy az oldalak gazdáitól, hogy töröljék az ilyen információkat, vagy büntessék meg a szerzőiket – hangsúlyozta Ogami. – Egyszerűen csak magyarázatokat fogunk adni rájuk saját honlapunkon és twitteroldalunkon.”

Egy jelentős japán reklámcég, az Asatsu DK nyerte el versenytárgyaláson a 70 millió jenes (630 ezer eurós) szerződést, amelynek értelmében 2012. március végéig látja el az internetfigyelést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik