Nagyvilág

Egymillióval csökkent Lengyelország népessége

A lengyel EU-csatlakozás óta Nyugatra vándorolt nagyjából kétmillió lengyel fele soha nem akar hazatérni.

Bár a hivatalos statisztikai adatok szerint 2009-ben 1,9 millió lengyel tartózkodott tartósan külföldön, valószínűbb, hogy 2,4 millió lengyel él a határokon kívül, és ezeknek a fele már nem is szándékozik hazatérni. Ezt Krystyna Iglicka, a Nemzetközi Kapcsolatok Központjának (CSM) munkatársa közölte a Dziennik Gazeta Prawna című lengyel napilappal.

A hivatalos statisztika szerint a külföldön tartózkodó lengyelek 75 százaléka már több mint egy éve választott hazájában él. Az ENSZ álláspontja szerint őket a tartózkodási ország népességéhez kell számítani. Ily módon Lengyelország lakossága nem a hivatalosan megadott 38,2 millió, hanem csak 36,8 millió vagy még ennél is kevesebb – mondta Iglicka.

A külföldön dolgozó lengyelek majdnem fele ráadásul fiatal, 20-34 éves, akik közül sokan most alapítanak családot, születnek gyerekeik, és egyre többen telepednek le végleg választott hazájukban. A gazdasági válság sem késztette hazatérésre a lengyeleket, akik inkább más külföldi országokba költöznek, amelyeket kevésbé érint a válság.

Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy hathatós intézkedésekre lenne szükség a lengyel fiatalok otthon tartására. Minél többen távoznak ugyanis, annál több idős korú jut egy aktív dolgozóra. Ezért a következő nemzedékekre nagyobb adóteher nehezedik majd a nyugdíjasok növekvő száma miatt. Ez pedig a fiatalokat még inkább emigrációra késztetheti, és az ország fokozódó elnéptelenedéséhez vezet.

Ugyanakkor a nagyméretű lengyel kivándorlásnak köszönhető, hogy a munkanélküliség nem öltött hatalmas méretet Lengyelországban. Az emigránsok ráadásul nagy mennyiségű készpénzt utaltak haza – 2004 óta 110 milliárd zlotyt (1 zloty kb. 70 forint) -, ami kedvező hatással járt a lengyel gazdaság fejlődésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik