Nagyvilág

Letartóztatták az utolsó hágai szökevényt

Letartóztatták a hágai Nemzetközi Törvényszéken megvádolt, eddig szökésben lévő utolsó szerb háborús bűnöst, Goran Hadzic egykori horvátországi szerb vezetőt - közölte szerdán egy neve elhallgatását kérő szerb tisztségviselő. A hírt hivatalosan is megerősítették.

Boris Tadic szerb elnök hivatalosan bejelentette, hogy szerda reggel elfogták Goran Hadzic háborús bűnökkel vádolt egykori horvátországi szerb vezetőt.

A hágai Nemzetközi Törvényszéken háborús és emberiesség elleni bűntettekkel vádolt, hét éve körözés alatt álló egykori szerb politikust reggel fél kilenc előtt néhány perccel tartóztatták le Belgrádtól száz kilométernyire északra, a vajdasági Fruska Gora hegységben.

Goran Hadzic 1992-ben. Forrás: Wikipedia

Goran Hadzic 1992-ben. Forrás: Wikipedia

“Szerbia ezzel lezárta a hágai törvényszékkel való együttműködés legnehezebb fejezetét” – jelentette ki Boris Tadic rendkívüli sajtótájékoztatón a szerb fővárosban. “Ez erkölcsi kötelességünk volt” – mondta, és “abszolút valótlannak” nevezte azokat a vádakat, amelyek szerint a szerb vezetés tudta, hol rejtőzik a hágai szökevény.

Az 52 éves Hadzic a horvátországi szerbek “államának”, az 1991 és 1995 között fennálló, nemzetközileg el nem ismert Krajinai Szerb Köztársaságnak az “elnöke” volt. 2004-ben emeltek ellene vádat Hágában háborús és emberiesség elleni bűntettek miatt, azóta szökésben volt.

José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Herman Van Rompuy, az EU-tagországok állam- és kormányfői tanácsának elnöke, valamint Catherine Ashton kül- és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben kiadott közös közleményükben úgy vélték, a nemzetközi igazságszolgáltatás és Szerbia európai integrációja szempontjából egyaránt kulcsfontosságú lépésről van szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik