Nagyvilág

Kifüstölik a tálibokat a pakisztáni határról

A pakisztáni hadsereg harci helikopterek támogatásával tisztogató műveletet indított az Afganisztánnal határos, törzsek uralta vidéken.

Az északnyugat-pakisztáni Kurram körzetben vasárnap indították el a tisztogató műveletet annak nyomán, hogy egyes hírek szerint a rettegett Hakkani-hálózat tűzszüneti megállapodást kötött a helyi harcosokkal. A tálibokkal szövetséges afganisztáni és pakisztáni lázadókból álló Hakkani-hálózat tranzitként akarja használni a területet az Afganisztánban állomásozó NATO-erők elleni támadások végrehajtásához.

A pakisztáni hadsereg azonban valószínűleg inkább a pakisztáni tálibokra vadászik. Számos elemző szerint Iszlámábád az Egyesült Államok kérésének dacára is vonakodik a Hakkani-hálózat elleni támadástól, egyrészt azért, mert a csoport sokkal inkább afganisztáni, mintsem pakisztáni célpontokat támad, másrészt pedig történelmi szálakkal kötődnek egymáshoz.

A hálózat alapítója, Dzsalaluddin Hakkani Afganisztán szovjet megszállása (1979-1989) idején szerzett magának nevet az ellenállási mozgalomban, akkoriban az Egyesült Államok és Pakisztán kulcsfontosságú szövetségesének számított. Jelenleg azonban a Hakkani-hálózatot tekintik az egyik legjelentősebb veszélyforrásnak az Afganisztánban állomásozó amerikai egységek.

A pakisztáni erők Kurram három körzetében indítottak műveletet, de nem ütköztek nagyobb ellenállásba. Az érintett területekről négyszáz család elmenekült a kormány által működtetett táborba, de sokan inkább a maradást választották.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik