Nagyvilág

Őrizetben a horvát szárazföldi erők főparancsnoka

A tábornokot telekspekulációkkal gyanúsítják, a horvát sajtó szerint. Az államügyészség parancsára vették őrizetbe.

A Mladen Kruljac tábornok letartóztatásáról szóló hírt a horvát belügyminisztérium szóvivője is megerősítette, részleteket azonban nem volt hajlandó elárulni. A tábornok a legmagasabb rangú katonatiszt, akit Horvátország legújabb kori történelmében őrizetbe vettek. A férfit Eszéken fogták el, péntek reggel.

Noha hivatalosan még nem közölték a horvát tábornokkal, hogy mivel gyanúsítják, a Vjesnik zágrábi lapnak magas rangú horvát rendőrségi forrás megerősítette, hogy telekspekulációkhoz volt köze. A rendőrség házkutatást tart zágrábi és Slavonski Brod-i lakásában, és átkutatják a tábornok irodáit a szárazföldi erők karlováci parancsnokságán is.

Kruljac mellett még több más gyanúsítottat is őrizetbe vette. A Vecernji List című lap online kiadásának értesülése szerint közöttük van Ivan Rimac, a spliti Hajduk labdarugó klub többségi tulajdonosa is.

Kruljacot 2007 márciusában nevezték ki a szárazföldi erők főparancsnokává és rangban ő volt a horvát hadsereg sorrendben negyedik legmagasabb rangú tisztje (a vezérkari főnök és annak két helyettese után), akit többször is kitüntettek.

A horvát lapokban megjelent cikkek szerint a Slavonski Brod-i születésű tábornok ellentmondásos személyiség volt, akit szülővárosában agresszív és erőszakos rendbontásairól ismertek. Kruljacot összefüggésbe hozták egy, a városban elkövetett revolveres leszámolással is és állítólag a város “leghatalmasabb klánjának volt a feje”, de egyik állítást sem tudták soha bizonyítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik