Belföld

Utolsó helyen kullog Magyarország

A legrosszabb besorolást kaptuk a Transparency International korrupcióellenes küzdelmet vizsgáló felmérésében.

A szervezet 37 országban vizsgálta a korrupcióellenes egyezmény végrehajtását. Jelentésük három kategóriába sorolta a vizsgált országokat. Eszerint heten aktívan, kilencen mérsékelten és huszonegyen pedig alig vagy egyáltalán nem hajtották végre a vállaltakat. Az utolsó kategóriában, Magyarország mellett ott van Ausztria, Csehország, Írország, Görögország, illetve Brazília, Mexikó, Chile vagy Dél-Afrika és Törökország.

Nemzetközi szinten az idei eredmények nem hoztak javulást a tavalyi évhez képest, ami az elmúlt hét év során először fordult elő – állapítja meg az elemzés. Említést tesznek a sukorói telekcsereügyletről, az Alstom és a BKV közötti szerződés visszásságairól is. Hiányosságként említi meg a Magyar Telekom macedóniai és montenegrói szerződéseivel kapcsolatos vizsgálódások elhúzódását. Hasonlóan ítéli meg Mol ügyletét is: az INA horvát olajipari cég felvásárlásában szerepet kaphatott az OTP és a horvát Podravka is.

A jelentés megemlíti, hogy a korrupció visszaszorítására több intézkedés is született 2010-ben, amelyek eredményei még nem láthatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik